Svijet

Antikapitalistički znak na piramidi Luvra

2504luvr
I
talijanski umjetnik Mikelanđelo Pistoleto ukrasio je staklenu piramidu pariskog muzeja Luvr znakom beskonačnosti, kao porukom protiv kapitalizma, prenose svjetske agencije.

Antikapitalistički znak na piramidi Luvra
Portal AnalitikaIzvor

Ogroman znak, napravljen od ogledala, postavljen je na strani piramide koja gleda na poslovnu četvrt francuske prijestonice Defans.

Pistoleto, jedan od vodećih svjetskih konceptualnih umjetnika, rekao je da je cilj tog čina da političarima i društvu ukaže na pretjerivanja koja su dovela do globalne finansijske krize.

"Političari bi trebalo da se pogledaju u ogledalo i nauče da preuzmu odgovornost za ovu strašnu zbrku i razmisle o beskonačnoj budućnosti čovječanstva", rekao je Pistoleto.

On je prvi umjetnik koga je muzej Luvr pozvao da radi na spoljašnosti piramide, velikoj stakleno-metalnoj konstrukciji postavljenoj prije 30 godina.

Luvr je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu. Nalazi se na desnoj obali Sene u Parizu, u prvom arondismanu. U muzeju je izloženo skoro 35.000 predmeta iz perioda od praistorije do 19. vijeka.

Stalna postavka je izložena na površini od 60.600 kvadratnih metara. Ukupan broj predmeta koji pripadaju muzeju je 380.000. Luvr je najposjećeniji muzej u svijetu, koga radnim danima posjeti u prosjeku 15.000 turista na dan, od čega su 65 odsto strani turisti.

 

Portal Analitika