Abiznis

KNEŽEVIĆ: Plašim se italijanskog scenarija, loš momenat za povećanje PDV-a

2203knezevic
M
inistarstvo finansija predložiće Vladi povećanje stope poreza na dodatu vrijednost uskoro, ali to, kako tvrdi resorni ministar Radoje Žugić, neće uticati na budžet građana, prenosi Atlas TV. Predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević smatra da se o takvoj odluci, na duže staze, mora ozbiljno razmisliti. Kaže, plaši se italijanskog scenarija.

KNEŽEVIĆ: Plašim se italijanskog scenarija, loš momenat za povećanje PDV-a
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo finansija će uskoro predložiti Vladi da se PDV poveća sa 17 na 19 odsto, najavljuje ministar finansija Radoje Žugić. Taj potez, kako ocjenjuje Žugić, neće uticati na standard građana.

"Ministarstvo finansija i ja kao ministar ćemo u najskorijem vremenu predložiti Vladi ovaj predlog. Ne bih mogao precizno reći datum, ali se nadam da ćemo u svim narednim komunikacijama vrlo izvjesno pričati o potrebi povećanja stope PDV-a", rekao je Žugić Anteni M.

U Ministarstvu finansija planiraju, kako je ranije saopšteno, da kroz povećanje poreza ostvare prihod od oko 40 miliona eura godišnje. Premijer Milo Đukanović ocijenio je juče da Vlada želi da sačuva niske poreske stope. Ipak, ukoliko se odluče na povećanje PDV-a to će, kako kaže, biti privremeno. Nakon povećanja poreza, Žugić kaže da je moguće ukidanje takse od jednog EUR na SIM kartice, kablovske priključke i električna brojila.

“Ako ostvarimo prihode u željenom nivou, sasvim sigurno bi neke od mjera fiskalnog prilagođavanja ugasili", očekuje Žugić.

Povećanje poreza u ovom trenutku, kako ocjenjuje predsjednik Atlas Grupe, Duško Knežević, moglo bi imati negativne posljedice, posebno za mala i srednja preduzeća.

„Mislim da je momenat povećanja PDV-a jako loš. Plašim se italijanskog scenarija. Kratkoročno povećanje PDV-a daje rezultate, ali na duže staze pravi probleme. Vidjeli ste što se desilo u Italiji - mala i srednja preduzeća su potpuno uništena, a sve velike firme su se iselile iz Italije i otisle u Dubai, Hong Kong i u Austriju i Švajcarsku. Mislim da bi o povećanju PDV-a, posebno pred turističku sezonu, kad državu očekuje više priliva u budžet, moralo dugoročno da se razmisli“, poručio je Knežević.

U Uniji poslodavaca smatraju da povećanje poreza svakih nekoliko mjeseci ne može doprinijeti privrednom oporavku.

„Ono što je naša zamjerka je da se moraju stvari planirati. Ozbiljni sistemi planiraju i svoje prihode i poreske uslove i poreski ambijent u kojem posluju. Vlada ima mandat da povećava poreze, odnosno da pledlaže zakone, međutim, cijenimo da je u ovakvom ambijentu strašno bitno da se razgovara sa socijalnim partnerima“, kazao je potpredsjednik UP, Budimir Raičković.

Najavljeno povećanje poreza ranije su kritikovala oba sindikata.

Portal Analitika