Politika

U Briselu predstavljeno evropsko zakonodavstvo u oblasti transportne politike

2504brisel
D
anas je u Briselu završen četvorodnevni sastanak eksplanatornog analitičkog pregleda pravne tekovine za 14. i 21. poglavlje koja se odnosi na oblast saobraćajne politike i trans-evropskih mreža.

U Briselu predstavljeno evropsko zakonodavstvo u oblasti transportne politike
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak su otvorili šef Radne grupe za Saobraćajnu politiku Zoran Radonjić i savjetnik u Direkciji za Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnoj direkciji za proširenje Marta Garsija Fidalgo. Sastankom je predsjedavao i šef Radne grupe za Trans-evropske mreže.

Predstavnici resornih generalnih direkcija Evropske komisije su članovima crnogorske radne grupe predstavili pravnu tekovinu EU u ovoj oblasti, odnosno ključna dokumenta kojima se reguliše ova oblast.

Predstavljeni su propisi u oblasti drumskog i željezničkog transporta, unutrašnje polovidbe, kombinovanog transporta, vazdušnog i pomorskog transporta koji regulišu nesmetan protok ljudi, roba, kapitala i informacija. Takođe su predstavljeni propisi iz 21. pregovaračkog poglavlja Trans-evropske mreže.

Predstavnici EK su istakli da je cilj transportne politike EU poboljšanje funkcionisanja unutrašnjeg tržišta EU putem obezbjeđenja sigurnosti, djelotvornosti, dostupnosti i kvaliteta transportnih usluga, zaštite interesa korisnika tih usluga i zaštita životne sredine.

Članovi Radnih grupa za 14. i 21. poglavlje su ukazali da je Strategija razvoja saobraćaja Crne Gore fokusirana na poboljšanje sigurnosti i bezbjednosti, poboljšanje konkurentnosti domaće transportne privrede i povezivanje na evropsku transportnu mrežu (TEN-T), povećanje kvaliteta saobraćajnih usluga, stimulaciju ekonomskog rasta kroz efikasniji i jeftiniji transport i minimiziranje negativnog uticaja razvoja transporta i saobraćajne infrastrukture na životnu sredinu.

Crnogorska strana je dobila informacije i smjernice koje će biti korisne za pripremu bilateralnog analtičkog pregleda koji je planiran za maj 2013.

Portal Analitika