Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Krivokapić Lekiću: Zahtjev kojim bi se rezultati proglasili nevažećim, potrebno je imati u formi Predloga zakona

Krivokapić Lekiću: Zahtjev kojim bi se rezultati proglasili nevažećim, potrebno je imati u formi Predloga zakona

2504krivoLekic
Z
ahtjev Demokratskog fronta DF koji se odnosi na usvajanje posebnog zakona u Skupštini Crne Gore, kojim bi se rezultati predsjedničkih izbora proglasili nevažećim, potrebno je imati u formi Prijedloga zakona i u tom slučaju sam ga spreman uvrstiti u dnevni red prve naredne sjednice Skupštine Crne Gore, ističe se u odgovoru koji je lideru DF Miodragu Lekiću, uputio predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić.

Krivokapić Lekiću: Zahtjev kojim bi se rezultati proglasili nevažećim, potrebno je imati u formi Predloga zakona
Portal AnalitikaIzvor

Iako je rečeno da će Krivokapić odgovore na zahtjeve opozicije dati sjutra, to je ipak učinjeno danas.

- Ukoliko bi takav Prijedlog zakona bio usvojen, moja ustavna i zakonska obaveza bila bi da, kao predsjednik Skupštine, po stupanju na snagu Zakona, raspišem nove predsjedničke izbore, u skladu sa najvišim demokratskim izbornim standardima i puno poštovanje Ustava Crne Gore. Kao onaj koji je imao čast da predvodi pisanje Ustava Crne Gore, posebno sam svjestan i odgovoran da se ustavni razvoj Crne Gore u oblasti sudstva i tužilaštva što prije okonča, kao preduslov našeg daljeg liderstva u evropskim integracijama. Zajedno smo, po preporukama Venecijanske Komisije, došli do završne faze, kada se politički trebamo usaglasiti oko većine potrebne za puni demokratski legitimitet ovih ustavnih struktura - ističe se u odgovoru koji je Krivokapić uputio Lekiću.

Što se tiče zahtjeva za pokretanje parlamentarne istrage, povodom objavljivanja audio snimaka i transkripta sa sjednica organa Demokratske partije socijalista DPS u dnevnom listu Dan, Krivokapić podsjeća da je to već uvrstio u dnevni red sjednice koja treba da počne u utorak 30. aprila.

- Ovim putem potvrđujem spremnost da shodno dogovoru sa Kolegijuma predsjednika Skupštine podržim i pokretanje parlamentarne istrage . U tom kontekstu, spreman sam upotrijebiti svoj institucionalni autoritet i snažno se založiti da ovaj slučaj dobije svoj primjeren tretman i od strane Državnog tužioca kroz ispitivanje postojanja eventualne krivične odgovornosti. Rasvijetljavanje svih elemenata koje prate ovaj slučaj je u funkciji, prije svega, jačanja povjerenja građana u institucije države Crne Gore i vladavine prava, kao temeljnog principa u našem zajedničkom poslu izgradnje evropske i demokratske Crne Gore - rekao je Krivokapić.

On očekuje da se svi predstavnici parlamentarne opozicije, već početkom naredne sedmice, okupe u Skupštini Crne Gore i da Parlament, kao izvorišna institucija demokratskog legitimiteta, nastavi rad u punom sastavu.

 

Portal Analitika