Društvo

ŽURIĆ: Pravni fakultet ima veliki značaj za gradove sa sjevera

0204zuricA
S
tudenti Pravnog fakulteta u Bijelom Polju danas su negativno reagovali na to što je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore podržao prijedlog Senata da Vladi Crne Gore predloži da u narednoj studijskoj godini ne upisuje brucoše na Pravnom fakultetu odjeljenja u Bijelom Polju.

ŽURIĆ: Pravni fakultet ima veliki značaj za gradove sa sjevera
Portal AnalitikaIzvor

Sa ovim prijedlogom nije saglasna ni lokalna samouprava u kojoj ističu, da su, kada je u pitanju odjeljenje Pravnog fakulteta u Bijelom Polju, praticipirali u svim troškovima, osim nastavnog osoblja, a predsjednik Opštine Aleksandar Žurić kaže, da će radi opstanka ovog studijskog programa, Opština će to i dalje činiti još i u većoj mjeri, ako će to pomoći da se odluka ipak preinači.

- U toku smo sa inicijativom Upravnog odbora da se ove godine ne upišu brucoši na odjeljenju Pravnog fakulteta u Bijelom Polju. Međutim, nadamo se da ćemo prije nego što se Vlada izjasni o tom prijedlogu, postići drugačiji dogovor. U kontaktima sa resornim ministarstvima dobili smo uvjeravanja da, kada su u pitanju potrebe studenata sa sjevera, pogotovu onih lošijeg ekonomskog statusa, imaju razumijevanja. Zbog toga smo i ponudili još intenzivniju saradnju, da bi se i ove godine nastavilo sa upisom brucoša na odjeljenju Pravnog fakulteta u Bijelom Polju. Jer, kalkulator ne smije biti osnova svakog dogovora i samo jedan jedini brucoš, koji želi da upiše studije a nema ekonomskih mogućnosti da to učini drugdje osim u svom gradu, dovoljna je satisfakcija za sva ulaganja koja lokalna uprava godinama, zajedno sa fakultetima čini - istakao je Žurić.

Opština je 2005. godine kupila reprezentativni objekat u strogom centru grada, koji je potpuno adaptiran za potrebe odjeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Bijelom Polju. Osim troškova nastavnog kadra, u svemu ostalom je i do sada Opština vrlo značajno participirala, a postoji potpuna spremnost da to učešće ubuduće bude još veće.

Smatramo da promjena ove odluke neće značajno uticati na upisnu politiku Univerziteta Crne Gore, te da ćemo sa čelnicima Univerziteta u predstojećim danima ipak uspjeti da se dogovorimo, kazao je predsjednik Žurić.

 

Portal Analitika