Abiznis

Glavni grad: Počinje prinudna naplata poreskog duga

2504opstinapgok
U
prava Glavnog grada će narednih dana preduzeti opsežne mjere u cilju  naplate poreskih dugovanja, u skladu sa mjerama koje Vlada preduzima na suzbijanju sive ekonomije, najavljeno je u saopštenju Sekretarijata za finansije Glavnog grada, dostavljenom Portalu Analitika.

Glavni grad: Počinje prinudna naplata poreskog duga
Portal AnalitikaIzvor

“ Inspekcijske službe od 1. maja intenziviraće kontrolu i evidentiranje svih dužnika protiv kojih će se, ukoliko u najkraćem roku ne izmire svoja dugovanja, pokrenuti postupak prinudne naplate putem blokade računa ili kroz sudski proces. Sekretarijat za finansije Glavnog grada poziva sve dužnike po osnovu poreza na nepokretnosti i komunalnih taksi da hitno izmire svoja dugovanja. U slučaju  akumuliranih dugovanja za duži period, Uprava lokalnih javnih prihoda Glavnog grada nudi mogućnost sklapanja sporazuma o plaćanju u ratama, čime se izbjegavaju dodatni troškovi po osnovu kamata i sudskih postupaka. Dio poreskih obveznika već je postupio na ovaj način i u prethodnih pola godine putem rata izmirio zaostale obaveze, poboljšavajući tako i svoju i likvidnost Glavnog grada”, ističe se u saopštenju.

Podsjećaju da je Glavni grad lani smanjio stopu poreza na nepokretnosti, što uz opciju plaćanja u ratama omogućava svim građanima, nezavisno od materijalnog položaja, da lakše izmire svoje zakonske obaveze.

-Napominjemo da bi uredno plaćanje poreza na nepokretnosti stvorilo uslove da Glavni grad dodatno snizi stopu poreza i time smanji poresko opterećenje građana. Sve dužnike koji u najkraćem periodu ne izmire dugove  Glavni grad će  sudski procesuirati,  a u slučajevima pravnih lica preko Centralne banke zatražiće blokadu računa i prinudnu naplatu.  Posebno pozivamo pravne subjekte koji su obveznici plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica da izmire zaostale dugove, a banke da u skladu sa zakonom obračunavaju i plaćaju prirez na kapitalne dobitke jer je kroz ranije kontrole uočeno da to nijesu radile. Svi slučajevi neplaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica koje inspekcija utvrdi biće sankcionisani po Krivičnom zakoniku kao utaja poreza, što podrazumijeva krivično gonjenje- precizirano je u saopštenju.

Gradska uprava se, kako se dodaje, nerado opredijelila za prinudne mjere, imajući u vidu da je nesmetano poslovanje privrednih subjekata interes svih, a posebno Glavnog grada.

-Međutim, prioritetan interes građana Podgorice je redovno funkcionisanje gradskih službi, dobijanje kvalitetnih usluga, kao i investiranje u dalji razvoj grada, što nije moguće ako svi subjekti društva ne izmiruju svoje zakonske obaveze.  Još jednom pozivamo sve dužnike da iskoriste povoljnosti za izmirivanje dugova i time pomognu sebi, a Glavnom gradu omoguće uslove da svoje funkcije obavlja na na najbolji način u interesu svih građana- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika