Abiznis

Ročište za Vektru Montenegro odloženo za 30. maj

1204vektra
R
očište za ispitivanje potraživanja kompanije Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića, odloženo je za 30. maj, jer je naloženo angažovanje vještaka finansijske struke, prenosi Mina-biznis.

Ročište za Vektru Montenegro odloženo za 30. maj
Portal AnalitikaIzvor

Odlaganje ročišta predložio je stečajni upravnik Zdravko Cicmil, koji je u izvještaju dostavljenom Sudu naveo da je potrebno angažovati vještaka finansijske struke radi obračunatih kamata.

Sudija podgoričkog Privrednog suda, Miodrag Anđelić naložio je angažovanje vještaka, a nakon dobijanja nalaza i mišljenja vještaka, Cicmil bi trebalo u konačnom da se izjasni.

Stečajni povjerilac Dragan Brković dostavio je 9. aprila podnesak Sudu sa prigovorom na rad stečajnog upravnika. On je takođe osporio prijavljeno potraživanje Crnogorske komercijalne banke (CKB) i OTP faktoringa /Factoring/.

Na ročištu je kostatovano da je 8. aprila podnesak dostavio i stečajni upravnik Vektre Jakić, Momo Jokić u vezi prijave potraživanja OTP faktoringa u kojem se ukazuje da bi podgorički Privredni sud trebalo po službenoj dužnosti da pazi na ništavnost ugovora o jemstvu.

Stigli su i prigovori stečajnog povjerioca Zlatibor gradnja Podgorica, a stečajni povjerilac, Cijevna komerc osporava prijavljeno potraživanje CKB banke i OTP faktoring.

Na ročištu je konstatovano i da je stečajni dužnik u zakonom propisanom roku dostavio Sudu Plan reorganizacije.

Prema ranijoj listi prijavljena potraživanja stečajnih povjerilaca iznose 251,1 milion EUR uključujući kamate.

Cicmil je priznao oko 63,3 miliona EUR, kao i ranije osporeno potraživanje OTP banke koje iznosi oko 68,6 miliona EUR bez kamata, prema čemu iznos utvrđenih potraživanja iznosi oko 120 miliona EUR bez kamata.

Prema izvještaju Cicmila, Hypo Alpe Adria divelopmentu /Development/ iz Podgorice priznato je potraživanje u iznosu od 7,6 miliona EUR, dok je ciriškoj NLB Interfinanc /Interfinanz/ priznato 39,6 miliona EUR sa pripadajućim kamatama koje će kasnije biti obračunate.

CKB-u je osporeno oko 16,4 miliona EUR. Toj banci su osporena potraživanja CKB-a koja se odnose na dug od preko jedan milion EUR Vektre aviejšn /Aviation/, dug od 2,3 miliona EUR Vektra Vode, kao i oko 1,2 miliona EUR duga Vektre investments sa obrazloženjem da se ta potraživanja ne odnose na stečajnog dužnika, odnosno Vektru Montenegro.

Među povjerioce prvog isplatnog reda spadaju zaposleni, kojima se za zarade duguje 1,28 miliona EUR, a za zarade po Ugovoru o djelu 272,7 hiljada EUR. Od prijavljenih 1,6 miliona EUR, priznato je 1,5 miliona EUR.

U drugom isplatnom redu, kojima su potraživanja priznata, spadaju Poreska uprava (PU) sa 2,84 miliona EUR i Uprava lokalnih javnih prihoda Podgorice sa skoro 47 hiljada EUR.

U trećem isplatnom redu od 65,9 miliona EUR prijavljenih potraživanja, prihvaćeno je oko 4,8 miliona EUR.

Privredni sud u Podgorici je 20. decembra prošle godine uveo stečaj u kompaniju Vektra Montenegro.

Rješenje o uvođenju stečaja u Vektru Montenegro donio je sudija podgoričkog Privrednog suda Miodrag Anđelić na predlog CKB-a, odnosno kompanije OTP faktoring.

Kompanija OTP faktoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra 2011. godine Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona EUR.

Portal Analitika