Abiznis

Pad trgovinske razmjene za 6,6 odsto, izvoz pokriva četvrtinu uvoza

MonStat
U
kupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za period januar-mart 2013. godini prema preliminarnim podacima iznosila je 450,9 miliona eura, što ukazuje na pad od 6,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

 Pad trgovinske razmjene za 6,6 odsto, izvoz pokriva četvrtinu uvoza
Portal AnalitikaIzvor

Kako pokazuju podaci MONSTAT-a, izvezeno je robe u vrijednosti od 89,2 miliona eura, što je više za 5,2 odst u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 361,7 miliona eura, što je manje za 9,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,7 odsto i veća je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 21,3 procenta .

U strukturi izvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni proizvodi svrstani prema materijalu- sektor 6, u iznosu od 30,1 miliona eura (koju čine: obojeni metali u iznosu od 24,9 mil. eura i gvožđe i čelik u iznosu 3,5 miliona eura).

U strukturi uvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni proizvodi sektora 7 - Mašine i transportni uređaji u iznosu od 84,6 mil. eura (koji čine: ostala transportna sredstva i oprema u iznosu od 21,7 miliona eura i drumska vozila u iznosu od 19,8 miliona eura) .

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bilu su: Srbija (30,1 mil. eura), Slovenija (14,7 mil. eura), Hrvatska (14,6 mil. eura).

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Srbija (90,3 mil. eura), Kina (46,3 mil. eura) i Grčka (29,5 mil. eura). Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

 

 

Portal Analitika