Abiznis

KRAH: Državna preduzeća lani izgubila čak 76 miliona eura

2504gubicidrzavnihfirmiok
C
rnogorska akcionarska društva, u kojima država ima većinski paket akcija, loše su poslovala tokom 2012. godine godine, jer su samo Crnogorski elektroprenosni sistem i Plantaže ostvarile dobit dok su ostala preduzeća poslovala sa milionskim gubitkom. Državna akcionarska preduzeća su ostvarili ukupni gubitak od čak 76  miliona eura. Time se nastavio trend od ranijih godina, kada su državna preduzeća ostvarivala negativne bilanse.

KRAH: Državna preduzeća lani izgubila čak 76 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Najveći gubitnik je KAP, koji je lani ostvario nestvarni gubitak od 53,9  miliona eura. Iz KAP-a nije objašnjeno kako je moguće sa prepolovljenom proizvodnjom, smanjenim brojem radnika i neplaćanjem struje ostvariti ovoliki gubitak. Gubicima KAP-a pozabaviće se i Skupština Crne Gore.

Najperspektivnije crnogorsko preduzeće EPCG lani je ostvarila gubitak od 5,8 miliona eura, a loš poslovni bilans je posljedica niske cijene struje, male stope povrata investicija i nenaplaćenih potraživanja. Doduše, lanjski minus je 11 puta manji od 66,5 miliona eura gubitka iz 2011. godine.

Iznenađenje predstavlja gubitak Rudnika uglja, kompanije koja je proteklih godina poslovala pozitivno, Gubitak od 1,2 miliona eura se tumači izgubljenim sudskim postupcima od prije nekoliko godina.

Nekadašnja uzdanica crnogorske ekonomije Jadransko brodogradilište, je prošle godine izgubila  2,56 miliona, a nepovoljan bilans je posljedica ogromne krize u sektoru brodogradnje koja je zahvatila sve svjetske kompanije. Rudnike boksita očekuje gubitak od oko 12 miliona eura, što nije iznenađenje budući da nikšićka kompanija odavno ne eksploatiše rudu.

Najprofitabilnije crnogorsko preduzeće je CGES, koji je prošle godine duplirao profit na 6,55 miliona eura. Plantaže su nastavile trend iz prošlih godina i ostvarili dobit oko 3,5 miliona eura.

 

Portal Analitika