Abiznis

Bogdanović na Festivalu investicija i nekretnina: Tender za žičaru u junu

bogdanovicok2404
G
radonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović predstavio je danas na Festivalu investicija i nekretnina u Miločeru (FREI) dosadašnje aktivnosti gradske uprave na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, te već postignute rezultate u pravcu privlačenja investicija, odnosno otvaranja novih radnih mjesta.

Bogdanović  na Festivalu investicija i nekretnina: Tender za žičaru u junu
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći pred brojnim gostima, gradonačelnik Bogdanović naglasio je kako je Prijestonica Cetinje, povodom prevazilaženja biznis barijera, te privlačenja investicija, u proteklom periodu djelovala u više pravaca.

- Za svega godinu, na polju unaprijeđenja rada lokalne uprave, napravljen je znatan iskorak. Jer, kako drugačije okarakterisati transformaciju od prosječne administacije, opterećene procedurama i papirologijom, do savremene gradske uprave, koja je, uspostavljanjem servisa „One Stop Shop“, te elektronskim povezivanjem svih organa, danas kadra da sve usluge privrednicima i investitorima pruži najdalje u roku od 48 sati – kazao je on.

Gradonačelnik Bogdanović predstavio je prisutnima dvije biznis zone, ali i stimulativne mjere Prijestonice Cetinje namijenjene privrednom sektoru, koje su od strane brojnih privrednih krugova okarakterisane kao najpovoljnijim u zemlji.

Brze i jednostavne procedure i povoljnosti koje je ponudila lokalna uprava, dodao je on, već na početku, rezultirale su potpisivanjem ugovora sa nekoliko kompanija, kojima je predviđeno otvaranje više desetina radnih mjesta.

On je posebno govorio o projektu žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, pozivajući prisutne investitore da se pridruže realizaciji. Kako je pojasnio gradonačelnik Bogdanović, konsultant u pripremnoj fazi – italijanska kompanija DBA Group, već je napravila znatne rezultate, pa je stoga sasvim izvjesno kako će tender za izbor privatnog partnera biti raspisan već u junu.

Bogdanović je istakao kako će cjelokupna investicija biti vrijedna oko 40 miliona eura, a da će za njen povrat biti potrebno do 10 godina. On je obznanio i kako će vožnja žičarom od Kotora do Cetinja trajati 43 minuta, te de će uz pomenute, na trasi biti i još dvije stanice – Lovćen i Kuk.

- Imajući u vidu da je uloga konsultanta na projektu povjerena renomiranoj kompaniji, a da iza svih aktivnosti stoje i najviše državne institucije, uvjeren sam da će tender naići na izuzetno interesovanje potencijalnih partnera. A dodatni zamajac za njih, svakako, predstavljaće već iskazana spremnost Evropske banke za obnovu i razvoj da, kroz povoljan kreditni aranžman, pomogne privatnom partneru sredstvima od 15 miliona eura – zaključio je on.

Tokom drugog dana Festivala investicija i nekretnina u Miločeru, direktor njujorške kancelarije Office for Metropolitan Architecture (OMA) Shohei Shigematsu prezentirao je i dosadašnje aktivnosti u pogledu uspostavljanja višenamjenskog kompleksa Marina Abramović Community Centre Obod Cetinje (MACCOC).


 


Portal Analitika