Društvo

Utvrditi odgovornost ako otpad nije propisno odlagan

21cemovsko_ciscenje
U
koliko otpad koji je odvežen sa Ćemovskog polja nakon akcije čišćenja u nedelju nije odlagan na propisan način i na odgovarajućoj lokaciji, neophodno je hitno utvrditi odgovornost, kako se takvi propusti, ukoliko ih je bilo, ne bi ponavljali, poručili su u zajedničkom saopštenju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i NVO Grin Houm povodom navoda oko odlaganja otpada sakupljenog tokom akcije čišćenja Ćemovskog polja na nepropisnoj lokaciji.

Utvrditi odgovornost ako otpad nije propisno odlagan
Portal AnalitikaIzvor

Oni takođe navode da se za detalje ovog slučaja treba obratiti nadležnim subjektima u Glavnom gradu Podgorica.

- Poseban naglasak dajemo ovoj temi u kontekstu činjenice da je u pitanju bila upravo akcija koja je imala za cilj jačanje osjećaja odgovorosti kod svih nas pojedinačno, kada je riječ o odlaganju otpada. Takodje, Akciju smatramo indikatorom kvaliteta saradnje institucija, NVO sektora i građana, te pokazateljem da individualni napori, ukoliko su udruženi, mogu imati značajne efekte – naovdi se u saopštenju i poručuje da se upravo zato ne smijemo ni jednog trenutka dozvoliti „da se ti ciljevi i efekti koji smo postigli, na bilo koji način, dovode u pitanje”.

- Jer, samo uz uzajamno povjerenje možemo se nadati kvalitenoj saradnji i optimalnim rezultatima, koji su osnova za punu implementaciju evropskih standarda u ovoj oblasti. Akcija Čišćenja Ćemovskog polja organizovana je sa ciljem podizanja svijesti o rizicima u životnoj sredini i neophodnosti da svako od nas da doprinos očuvanju ovog prirodno bogatog, ali malog prostora u kome će sjutra živote graditi naša djeca. Upravo zbog toga, smatramo neophodnim da još jednom apelujemo na odgovoran odnos svih, a posebno institucija koje se bave pitanjima životne sredine i odlaganja otpada, prema važnom poslu koji obavljamo – kaže se u saopštenju.

 

Portal Analitika