Društvo

MUP: Ne registrujemo vjerske zajednice, već konstatujemo prijavu o osnivanju

2204mupok
M
inistarstvo unutrašnjih poslova ne registruje vjerske organizacije već je, shodno Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, čiji je osnovni tekst donesen 1977.godine, samo pozvano da konstatuje činjenicu prijave osnivanja određene vjerske zajednice, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

MUP: Ne registrujemo vjerske zajednice, već konstatujemo prijavu o osnivanju
Portal AnalitikaIzvor

U Ministarstvu ističu da oni ne razmatraju da li vjerska zajednica ispunjava kriterijume, budući da ni jednim pravnim propisom nije nadležno da cijeni te kriterijume. Na osnovu činjenice prijave, Ministarstvo izdaje uvjerenje da je prijava zaprimljena, na što ga obavezuje Zakon o opštem upravnom postupku.

Podsjetimo, list “Dan” je danas objavio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo riješenje kojim je registrovana Crnogorska katolička crkva. Kako piše list, uvjerenje o registraciji izdala je Područna jedinica za upravne poslove u Baru. U uvjerenju se navodi da je vjerska zajednica Crnogorska katolička crkva prijavila svoje postojanje ovoj područnoj jedinici  26.3. 2013. godine, sa sjedištem u Baru.

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, iz Ministarstva unutrašnjih poslova navode da Manistarstvo “ne vodi registar vjerskih zajednica, već evidenciju prijavljenih vjerskih zajednica i na osnovu te evidencije, shodno članu 165 Zakona o opštem upravnom postupku, izdaje uvjerenje-potvrdu o prijavljivanju nove vjerske zajednice.

Kako ističu, shodno Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, osnivači vjerske zajednice su građani, (član 2 stav 1 Zakona), a u prijavi o osnivanju trebaju da navedu naziv vjerske zajednice, njeno sjedište, odnosno sjedišta njenog organa, odnosno organizacije i prostorije u kojima će obavljati vjerske poslove. (član 2 stav 3).

U Ministarstvu podsjećaju da je osnivanje ili prestanak rada vjerske zajednice, odnosno njenog organa ili organizacije, osnivač dužan u roku od 15 dana da prijavi opštinskom organu uprave, nadležnom za unutrašnje poslove, na čijoj teritoriji je sjedište novoosnovane ili ukinute vjerske zajednice, odnosno njenog organa ili organizacije.

“U postupku primjene ovog zakona, Područna jedinica za upravne unutrašnje poslove Bar je 26.03.2013.godine, zaprimila je prijavu Zanković Ivana, za osnivanje Crnogorske Katoličke Crkve, sa sjedištem u Baru, Sutomore-Obala bb i izdala uvjerenje kojim se konstatuje činjenica da je primljena prijava. Zanković Ivan, prilikom podnošenja prijave za osnivanje ”Crnogorske Katoličke Crkve”, podnio je i zahtjev za prijavu vjerske zajednice Crnogorska Protestantska Crkva. Isto lice je 29.03.2013. godine podnijelo zahtjev za prijavu vjerskih zajednica  Crnogorska Demohrišćanska Crkva i Crnogorska Adventistička Crkva”, navodi se u saopštenju MUP-a.

U Ministarstvu podsjećaju da je “programom Vlade Crne Gore za ovu godinu, predviđeno utvrđivanje Prijedloga novog zakona o položaju vjerskih zajednica, koji treba da ovu materiju bolje uredi, a čiji je obrađivač Ministarstvo za ljudska i manjinska prava”.

foto: yellowpages.co.me

 

 

Portal Analitika