Kultura

Autor romana o Hitleru, Džerard Vilijams na 8. Sajmu knjiga

2404vilijams
P
isac, dokumentarista i producent Džerard Vilijams biće gost Osmog međunarodnog podgoričkog sajma knjiga, saopšteno je iz direkcije te manifestacije.

Autor romana o Hitleru, Džerard Vilijams na 8. Sajmu knjiga
Portal AnalitikaIzvor

On će tom prilikom predstaviti knjigu „Sivi vuk – Bjekstvo Adolfa Hitlera“, koju potpisuje sa Sajmonom Danstenom, a čija je glavna teza da Adolf Hitler nije umro u bunkeru u Berlinu 1945. godine, već kao starac u Južnoj Americi.

Prema riječima autora, u knjizi je opisan način sprovođenja Bormanovog plana o izvlačenju Hitlera iz Njemačke. Autori knjige „Sivi vuk“ tvrde i da je general Dvajt Ajzenhauer 12. oktobra 1945. izjavio za Asošijeted pres kako postoje sve pretpostavke da je Hitler mrtav, ali da nema ni najmanjeg dokaza za njegovu smrt...

Vilijams će na podgoričkom Sajmu knjiga predstaviti i film rađen prema motivima knjige „Sivi vuk - Bjekstvo Adolfa Hitlera“, a koji je prikazan na ovogodišnjem Berlinalu.

Vilijams je više od trideset godina bio televizijski novinar, izvještavajući za BBC, Skaj, Rojters i AP o najvažnijim događajima u svijetu, među kojima su i pad Sovjetskog Saveza, rat u Jugoslaviji, genocid u Ruandi i Prvi zalivski rat. Prvi dokumentarni film, o nestašici hrane u Sudanu, režirao je 1983. godine. Snimajući seriju dokumentaraca u Argentini, na godišnjicu Folklandskog rata, naišao je na priču o Adolfu Hitleru. Odlučio je da se udruži sa svojim starim prijateljem, piscem, snimateljem i fotografom Sajmonom Danstenom, specijalistom za vojnu istoriju...

Osmi međunarodni sajam knjiga održava od 8. do 14. maja u garaži Šoping mola Delta City. Sajam će otvoriti proslavljeni hrvatski glumac i šansonjer Rade Šerbedžija, koji će nakon toga održati koncert u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici, od 20:30 sati. Organizatori podsjećaju i da se ulaznice za koncert, po cijeni od 20 eura, mogu se kupiti u Gradskoj knjižari.

Portal Analitika