Abiznis

Subvencije za kaleme vinove loze

2404grozdjeee
M
inistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas prvi javni poziv za subvencionisanje kupovine kalemova za podizanje proizvodnih zasada vinove loze, prenosi Mina biznis.

Subvencije za kaleme vinove loze
Portal AnalitikaIzvor

Poziv se objavljuje u okviru Agrobudžeta za ovu godinu, koji u saradnji sa Nacionalnim udruženjem vinogradara i vinara Crne Gore, realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Tom mjerom će se, kako se navodi u pozivu, subvencionisati kupovina kalemova vinskih i stonih sorti vinove loze kontrolisanog kvaliteta.

Cilj mjere je jačanje konkurentnosti vinogradarskog sektora na osnovu podsticanja novih zasada, revitalizacije starih vinograda i boljeg korišćenja prirodnih resursa.

Subvencija po kalemu vinove loze iznosi 30 centi, a ukupan budžet za tu mjeru iznosi 150 hiljada EUR što je za kupovinu 500 hiljada loznih kalemova. U slučaju da broj zahtjeva bude veći, subvencije će se proporcionalno umanjiti svim podnosiocima zahtjeva. Da bi ispunili uslove za ostvarivanje prava na subvenciju kupovine loznih kalemova, podnosioci zahtjeva treba da budu upisani ili da su podnijeli zahtjev za upis u Registar proizvođača grožđa i vina.

Kalemovi, kako se navodi, treba da se kupe u kompaniji 13. jul Plantaže, a podnosioci da dostave dokaz o uplati i kupe minimum 500 komada po gazdinstvu, kao i da su lozni kalemovi kupljeni i posađeni u ovoj godini.

Rok za podnošenje zahtjeva je 1. jun ove godine, a svi zahtjevi i kompletna dokumentacija predavaće se Nacionalnom udruženju vinogradara i vinara Crne Gore.

 

Portal Analitika