Društvo

MIDT: MANS nema pravo da prati promjene u biračkom spisku

izbori
Z
ahtjev Mreže za afirmaciju nevladinog sektora da joj se omogući praćenje izmjena u biračkom spisku je nezakonit. Iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, kojem je MANS podnio taj zahtjev, rečeno je Pobjedi da Zakon o biračkim spiskovima propisuje da samo parlamentarne stranke i podnosioci potvrđenih izbornih lista imaju pravo na dobijanje podataka iz Centralnog biračkog spiska.

MIDT: MANS nema pravo da prati promjene u biračkom spisku
Portal AnalitikaIzvor

- Sve parlamentarne stranke i podnosioci potvrđene izborne liste imaju mogućnost da preuzmu podatke iz spiska na CD-u, a mogli su ih preuzimati svakodnevno, nezavisno od toga da li su izbori raspisani ili ne. Tu mogućnost redovno koriste politički subjekti koji na to imaju zakonsko pravo – saopštilo je Ministarstvo za informaciono društvo.

MANS pogrešno računala: Na pitanje da li je tačan podatak koji navodi MANS da su između prošlogodišnjih parlamentarnih i ovogodišnjih predsjedničkih izbora, kao i lokalnih, promijenjeni podaci za 25.000 birača, objašnjavaju da se u tabelarnim prikazima na koje se ta NVO poziva, „ne prikazuju promjene u odnosu na lokalne izbore, već isključivo u odnosu na prethodne izbore održane na državnom nivou“.

- Pominjanje lokalnih izbora u Andrijevici i Nikšiću, za koje su birački spiskovi zaključeni 26. februara u ponoć, u kontekstu numeričko-tabelarnog prikaza nema smisla. Ovdje je evidentno da MANS izjednačava podatke na dan 18. januara 2013. godine kada su raspisani izbori za predsjednika Crne Gore sa podacima na dan 26. februara 2013. kada su birački spiskovi za lokalne izbore u Andrijevici i Nikšiću zaključeni, što je greška – navode u Ministarstvu.

Zakonom o biračkim spiskovima, objašnjavaju u MIDT, propisano je objavljivanje tri numeričko-tabelarna prikaza o promjenama nastalim u biračkom spisku u odnosu na birački spisak po kojem su održani prethodni izbori na državnom nivou. Struktura prikaza je propisana Zakonom o biračkim spiskovima i objavljuje se nakon raspisivanja izbora (poređenje podataka sa prethodnih izbora sa stanjem na dan 18. 1. 2013), nakon prvog zaključenja CBS (poređenje podataka sa prethodnih izbora sa stanjem na dan 12. 3. 2013) i nakon drugog i konačnog zaključenja CBS (poređenje podataka sa prethodnih izbora sa stanjem na dan 27. 3. 2013). Nakon objave numeričko-tabelarnog prikaza u dnevnim novinama, sve parlamentarne stranke i podnosioci potvrđenih izbornih lista imaju pravo na uvid u sve podatke o biračima na koje se taj numerički prikaz odnosi, odnosno, analitički pregled svih promjena.

MANS je u ponedjeljak uputila zahtjev Ministarstvu za informaciono društvo da im dozvoli praćenje promjena u biračkom spisku, navodeći da bi to vratilo povjerenje u institucije. Navode podatke MIDT-a o 25.000 izmjena po osnovu promjene datuma prijave posljednjeg prebivališta, datuma doseljenja u Crnu Goru i takozvanih „ostalih promjena“, a navode da su uporedili numeričke tabelarne prikaze podataka o promjenama nastalim u biračkim spiskovima između parlamentarnih izbora 2009. i 2012. godine, kao i lokalnih i predsjedničkih izbora održanih ove godine, koje je objavilo MIDT.

Prebivalište: MIDT objašnjava promjene datuma prijave posljednjeg prebivališta i datuma prijave prebivališta u Crnoj Gori.

- Radi se o aktivnostima na ažuriranju i dopuni podataka za birače koji su imali biračko pravo, a čiji su podaci usklađeni sa onima iz Centralnog registra stanovništva. Sve opštine su povezane sa Centralnim registrom i u svakom trenutku pristupaju podacima, što doprinosi povećanju ažurnosti biračkih spiskova, a samim tim i povećava broj promjena.

Ostale promjene obuhvataju promjene adrese birača, promjene biračkog mjesta koje se mijenja usljed promjene adrese ili otvaranjem novog biračkog mjesta, promjene datuma rođenja i mjesta rođenja biračima i dopune podataka o crnogorskom državljanstvu, navode u MIDT. Podsjećajući da je Zakon o izboru odbornika i poslanika dozvolio da birači bez podatka o crnogorskom državljanstvu ostanu u biračkom spisku do utvrđivanja crnogorskog državljanstva, nakon čega je podatak ažuriran.

Promjena biračkog spiska nije u nadležnosti MIDT-a: MIDT, povodom ocjena MANS-a o navodnoj netransparentnosti ovog državnog resora, podsjećaju da postupak promjena biračkog spiska nije u njihovoj nadležnosti, te da su to u više navrata saopštili.

- Birački spisak vode opštine koje promjene vrše po službenoj dužnosti ili na zahtjev birača. Promjena se vrši na osnovu podataka iz državnih registara, odnosno podataka ili isprava koje dostavi lice ukoliko lično podnosi zahtjev. Birački spisak vodi se za područje opštine, po biračkim mjestima – objašnjavaju u Ministarstvu. Saopšteno je i da „Ministarstvo unutrašnjih poslova propisuje način vođenja biračkih spiskova i vrši inspekcijski nadzor nad primjenom propisa kojima se uređuje vođenje biračkih spiskova, te da je to radilo i tokom ovih izbora“.

MIDT, kako podsjećaju, objedinjava podatke biračkih spiskova opština u Centralni birački spisak, koji predstavlja zbirnu bazu podataka koju čine baze podataka biračkih spiskova opština. Ministarstvo obezbjeđuje kompjuterski program po kojem se unose podaci u biračke spiskove u svim opštinama, kao i vezu opština sa Centralnim registrom stanovništva, čime opštine u svakom trenutku imaju uvid u ažurirane podatke o biračima iz matičnih registara.

- Time se doprinosi i ažurnosti biračkih spiskova – objašnjavaju u MIDT.

U biračkom spisku nuje bilo duplo upisanih sa istim matičnim brojem: U Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije naglašavaju da u Centralnom biračkom spisku (CBS), po kojem su održani izbori 14. oktobra prošle godine, kao i u onom po kojem su 7. aprila ove godine održani predsjednički izbori, nema duplo upisanih birača sa jedinstvenim matičnim brojem.

Podaci o umrlim u biračkim spiskovima su, kako kažu, manipulacija. Podgorica ima najveće biračko tijelo, pa otuda i najveći broj promjena

Na primjedbu MANS-a da je najveći broj promjena u Podgorici, u Ministarstvu odgovaraju da glavni grad ima i najveće biračko tijelo, te da je podjela biračkih mjesta obavljena u skladu sa Zakonom.

- Otvorena su četiri nova biračka mjesta u Podgorici, a birači su grupisani prema azbučnom redosljedu početnog slova prezimena birača, objašnjavaju u MIDT-u.

 

Portal Analitika