Društvo

Amfilohije: Odluka Sinoda ispravna, Kačavenda je grešan

amfi
M
itropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović odluku Sinoda SPC da razriješi dužnosti vladiku zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavendu zbog skandala sa kompromitujućim snimcima u kojima na nedoličan način opšti sa nepoznatim mladićima, okarakterisao je kao pravednu i jedinu ispravnu.

Amfilohije: Odluka Sinoda ispravna, Kačavenda je grešan
Portal AnalitikaIzvor

- Vladika Vasilije razriješen je iz zdravstvenih razloga, a za Crkvu su zdravstveni razlozi i moralni i duhovni, ne samo bolest – rekao je mitropolit i poručio vjernicima da će Crkva i danas, kao i kroz vjekove, slijediti Gospoda Boga, držati se Jevanđelja i Svetog Save – rekao je Amfilohije za beogradski Kurir i dodao:

- Evo, i sada kad sam bio na ustoličenju novog pape u Vatikanu, sve vrijeme je pričao da su svi ljudi grešni, pa i on. Zato i mi u SPC moramo da priznamo da među našima ima grešnih. Ali Crkva mora da pruži oprost svima jer Bog prašta i vjernicima i nevjernicima – rekao je Amfilohije, navodeći da je Kačavenda dosta uradio za svoju eparhiju i vjernike i da se to ne smije zaboraviti.

Na pitanje novinara Kurira da otvoreno kaže zašto se SPC ne ogradi od vladike koje su se ogriješile o crkvene kanone, mitropolit je odgovorio:

- Crkva služi njenim vjernicima i vjernici treba da joj i dalje vjeruju i da se mole Bogu. A vladike i cio Sinod moraju da budu u službi njenog naroda i njenih vjernika – zaključio je na kraju Amfilohije.

 

 

Portal Analitika