Politika

ULJAREVIĆ: Zahtjev za poništenje predsjedničkih izbora je političko i pravno pitanje

daliborka
I
zvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ocijenila je u izjavi za Portal Analitika da je tijesan rezultat predsjedničkih izbora doveo do svojevrsne političke krize.Uljarević je dodala da je zahtjev za poništenje predsjedničkih izbora vrlo teško pravno ali i političko pitanje.

ULJAREVIĆ: Zahtjev za poništenje predsjedničkih izbora je političko i pravno pitanje
Portal AnalitikaIzvor

- Vrlo traljav odnos nadležnih organa kada je provjera biračkog spiska u pitanju dodatno je iskomplikovao cijeli slučaj i na kraju vrlo tijesan izborni rezultat doveo do svojevrsne političke krize, kazala je Uljarević za Portal Analitika.

Upitana koliko su zahtjevi sa protesta u Podgorici realni imajući u vidu rok koji je dat vlastima, kao i činjenicu da je međunarodna zajednica priznala rezulate izbora, Uljarević je navela da postoje neke stvari na koje se ne smije žmuriti.

- Afera “Snimak” nije procesuirana i nepostupanjem nadležnih institucija dodatno smo produbili sumnje u legitimnost izbornog procesa, ocijenila je Uljarević.

Uljarević vjeruje da bi eventualni izbor VDT-a dvotrećinskom većinom u Skupštini što nije obaveza, ali je preporuka Venecijanske komisije, i eventualna spremnost vlasti da se na taj način uđe u neophodne i neizbježne ustavne izmjene bili od ključne važnosti za početak vraćanja povjerenja u institucije ove države, u njen politički sistem, pa i nakon vjerovatnih konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ubrzanje pregovaračkog procesa.

Izvršna direktorka CGO je dodala da je pitanje poništenja predsjedničkih izbora vrlo teško pravno pitanje na koje nema odgovor.

-  Ali, to je i političko pitanje koje kada bi postojali uslovi ne bi bilo nemoguće riješiti i nekim posebnim zakonom.

No, ne smiju se zanemariti brojni dokazi koje smo imali prilike da vidimo u nekim medijima, a koji nedvosmisleno ukazuju na osnov sumnje da su činjenja nekih pojedinaca u osmišljavanju i sprovođenju izbornog inženjeringa u zoni krivične odgovornosti. Kada bi VDT otvorilo istragu o ovim indicijama, i u slučaju da budu dokazane ne bi bilo nemoguće dovesti rezultat ovih izbora u pitanje.

I na kraju, kada VDT bude institucija sa punim profesionalnim integritetom, teško će se neko usuditi da kupuje i prodaje lične karte, falsifikuje potpise, lažno se predstavlja, neovlašćeno prepravlja javne evidencije, u stvari tada ćemo imati fer i slobodne izbore, što do sada nije bio slučaj, zaključila je Uljarević.

 

Portal Analitika