Politika

DAMJANOVIĆ: Kolegijum pravo mjesto za razmatranje zahjeva sa protesta

1804-Damjanovic
Č
lan Kolegijuma predsjednika Skupštine i poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović gostujući u emisiji „Vruće stolice“ Radija Antena M,  potvrdio  je da su zahtjevi opozicije sa subotnjeg protesta stigli  juče oko  17 sati u Skupštinu i Vladu.

DAMJANOVIĆ: Kolegijum pravo mjesto za razmatranje zahjeva sa protesta
Portal AnalitikaIzvor

O njima će Kolegijum raspravljati, jer je to,  smatra Damajanović pravo mjesto. Na poruku iz  Izbornog štaba Miodraga Lekića da neće prihvatiti da o zahtjevima raspravlja to tijelo poslanik SNP-a kaže da je to, prema njegovom mišljenju, saopštenje jednog od 20 poslanika DF-a, ali ne i Lekića.

- Ukoliko sam ja dobro notirao zahtjev opozicije je i leks specijalis,  kojim bi se ponovili predsjednički izbori, to je par ekselans stvar za Kolegijum, jer ako ima konzenzusa takav Zakon se radi u Parlamnentu, neće valjda u Vladi, kazao je za Antenu M Damjanović.

Za  potpredsjednika Skupštine Sulja Mustafića iz Bošnjačke partije apel Lekićevog štaba je ultimatum. Napominje da se do sada o svim krucijalnim političkim pitanjima raspravljao na Kolegijumu, pa zašto ne bi i o zahtjevima sa protesta na sjutra zakazanom Kolegijumu.

Dritan Abazović iz Pozitivne je kazao da u zahtjevima opozicije nema ništa sporno sa ustavno pravnog aspketa.

- Rok od 10 dana, koji je opozciija postavila je sasvim dovoljan, ne može se odgovor očekivati odmah, vjerovatno moraju se obaviti i konsultacije unutar vladajuće partije, objasnio je Abazović.

Među zahtjevima opozicije je i da  Skupština donese leks specijalis, što  bi za Abazovića bilo korisno, za Mustafića pak neizvodjivo.

Aleksandar Damjanović podsjeća to ne bi bilo ništa novo, zahvaljući leks specijalisu održan je referendum. Na kraju to je, napominje  prilika i da se Socijaldemokrate odluče da li su za taj Zakon.

SNP i Pozitivna ostaju pri stavu da sjednica Parlamenta počne u ponedjeljak, a ne kako predlažu iz DPS sjutra. Tako se kaže, Damjanović ostavlja prostor da zahtjevi sa protesta  uđu u normalnu proceduru Vlade.

- Zašto ne sačekati do četvrtka sjednicu Vlade, pa na premijerskom satu pitati Đukanovića kako se Vlada odnijela prema tome, rekao je Damjanović.

Do dogovora se mora što prije doći kazao je za Radio Antena M Suljo Mustafić, napominjući da treba poslati poruku međunarodnoj zajednici da ne postoji nikakvo vanredno stanje u Parlamentu.  Čeka važno ekonomsko pitanje - KAP, za čije je rješenje urgirala upravo opozicija.

- Tako da ne razumijem tu potrebu da se sjednica Parlamenta toliko prologira, sa druge strane se šalje poruka jedne ležernosti, objasnio je Mustafić.

 

Jučerašnje tvrdnje iz DPS da Pozitivna i SNP ne žele da priznaju da je posrijedi blaži bojkot Parlamenta te dvije partije, Aleksandar Damjanović odbacuje. Suspenzija parlamentarnih aktivnosti, koju je tražila opozicija sasvim  je prirodan politički čin posllije političke krize, kaže Dritan Abazović.

- Mislim da se tu radi o zamjeni teza, da se sve želi svaliti na Parlmant, čak korak više,  da opozicija opstruira rad Skupštine, rekao je poslanik Pozitivne.

O mogućnosti bojkota, za Radio Antena M poslanici Pralamenta su kazali:

Abazović:  "Ni jednu mogućnost ne bih isključio".

Damjanović: "Ni ja ne bih isključio tu mogućnost, to će svako zavisti i od odnosa parlamentarne većine prema  legitimnim zahtjevima opozicije";

Mustafić: "Apsolutno isključujem tu mogućnost."

U jednom su,  pak istih očekivanja, a to je dogovor  o početku  sjednice Parlamenta.  A bilo dogovora ili ne, na sjutrašnoj sjednici Kolegijuma, 30 . aprila počeće rasprava i glasanje o zaključcima Odbora za ekonomiju, finansije i budžet donijetih za KAP.

Portal Analitika