Društvo

Studenti psihologije najavili nastavak protesta

2304Psihologija-Niksic
S
tudenti psihologije Filozofskog fakulteta u Nikšiću koji su prije sedmicu počeli bojkot  nastave a juče odlučili da ga radikalizuju i zatvore se u učionice, nastavljaju protest. Njih stotinjak noć je provelo na fakultetu, prenosi Radio Antena M.

Studenti psihologije najavili nastavak protesta
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnica studenata Aleksandra Albijanić kazala je da je „bojkot nastave način da se pokaže da studentima nijesu data ona prava koja su mislili da će dobiti kada su upisivali semestar“ dodajući da ime je onemogućeno da imaju redovnu nastavu jer neki profesori ne dolazi i ne ispunjavaju potreban fond časova.

- Samim tim da nemamo određeni broj časova ne možemo da dobijemo diplomu na kvalitetan način, kazala je Albijanić.

Razlog neredovnih predavanja su, prema riječima Albijanić, neisplaćeni honorari profesorima, kojima se duguju četiri plate. Studenti traže da se nadoknade izgubljeni časovi pa tek nakon toga održe kolokvijumi i ispiti.

- Mi smo rekli da ćemo biti zatvoreni na fakultetu sve dok nam se neko zvanično ne obrati, sa nečim što može da nam garantuje da se može semestar završiti. Sljedeći korak ćemo razmatrati večeras, ako nam se neko ne obrati u dogovoru sa studentima ćemo razmatrati šta će biti sljedeće, rekla je za Radio Antena M predstavnica studenata koji štrajkuju.

Prodekan za razvoj Mihajlo Mijanović, kazao je da je novac koji se duguje profesorima uplaćen danas ali samo za dva mjeseca.

- To je riješen problem, profesori imaju potpisane ugovore. A što se tiče novca danas je za dva mjeseca isplaćen. Onda ostaju još dva mjeseca, objašnjava Mijanović, dodajući da je sada sve u rukama studenata i šefa odsjeka Milorada Simunovića.

- Na profesoru Simunoviću i studentima je da naprave raspored predavanja nadokande, kako ne bi kasnili i kako bi mogli u redovnom roku da izađu na ispite. Imamo i povratne informacije profesora iz Beograda da su oni to većim dijelom i održali i da će se odazvati pozivu. Koliko ja vidim to se može riješiti koliko je već sjutra, rekao je Mijanović.

Podsjetimo da je na Filozofskom fakultetu nedavno urađena unutrašnja revizija kojom je ustanovljeno da fakultet duguje oko 726.000 eura.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore je na posljednjoj sjednici odlučio da se na tom fakultetu uvede prinudna uprava, a konačnu odluku o modelu upravljanja bi trebalo da donese rektor.

Foto: montenegrina.net

Portal Analitika