Abiznis

MARTINOVIĆ: Uskladiti carinske stope sa evropskim standardima

2304logo_carina
P
omoćnik direktora Uprave carina i načelnik sektora za informacione tehnologije, Milan Martinović, ukazao je na neophodnost usklađivanja carinske stope sa evropskim standardima, prenosi Radio Antena M.

MARTINOVIĆ: Uskladiti carinske stope sa evropskim standardima
Portal AnalitikaIzvor

- Od 2008. naše carinske stope se polako približavaju minimalnim carinskim stopama i ono što jeste - da svake godine imamo određeni veliki dio carinskih stopa koji se spušta na nulu ili i dalje, ono što mi popularno kažemo, otklizava, objašnjava Martinović.

Martinović napominje da je od PDV-a Crna Gora za prva tri mjeseca ostvarila prihod od 83 miliona eura.

Jedna od uloga Uprave carina je i zaštita društva i ekonomije od krijumčarenja i prevara.

Direktor te ustanove, Vladan Joković, naveo je da su u prethodnoj godini kao i u prvom kvartalu 2013. zaplijenjene velike količine narkotika na graničnim prelazima.

- Ne samo da je zaplijenjeno 650 kilograma narkotika već u toj strukturi, znači, ima i heroina i kokaina dakle nije sve marihuana. Mislim da se taj trend nastavlja I u ovom kvartalu koliko me sjećanje služi imali smo i veliku zaplijenu od 230 kilograma marihuane na Debelom brijegu,  napominje Joković.

Iz Uprave carina ističu da su u toku i intenzivne pripreme za skrining Poglavlja 29 kako bi što spreminiji ušli u taj proces.

- Moramo napraviti jedan jako dobar tim koji će voditi te procese više godina, do toga da želimo unaprijediti određene funkcije kao što je funkcija menadžment ljudskih resursa ili odnosi s javnošću, ističe Joković.

U tom cilju, kako navodi Joković, jedan od prioriteta je i saradnja sa poslovnom zajednicom koja se ostvaruje kroz pojedinačne komunikacije sa udruženjima i njihovu mogućnost da predstavljaju svoje ideje kao partneri, prenosi Antena M.

Portal Analitika