Abiznis

Admiral Markets: Zašto je trgovina naftom unosan posao

grafikon1ok
N
afta je danas u svijetu jedan od najznačajnijih strateških proizvoda te jedna od najdragocjenijih roba na svjetskom tržištu, a trgovanje naftom spada u najunosnije poslove tako da je naziv crno zlato u potpunosti opravdan.

Admiral Markets: Zašto je trgovina naftom unosan posao
Portal AnalitikaIzvor

Analitičar Admiral Marketsa Ivan Stojanović analizira kretanje cijena nafte od sredine 2008. godine do danas. Nafta je sredinom 2008. u jeku krize dosegla vrh od 147 USD/bbl  da bi samo 6 mjeseci nakon toga pala na nivo od 33 USD/bbl. (Grafikon 1)

-Vidljivo je da se cijena od dna s početka 2009. kreće u rastućem trendu po trend liniji br. 1 koja je testirana nekoliko puta i pokazala se značajnom potporom pri rastu cijene. Rast je trajao sve do kolovoza 2011. godine nakon čega cijena ulazi u range gdje ostaje do danas krećući se u svojevrsnom kanalu između fibo razina 61.8 i 32.2. Nakon probijanja podrške (trend linija br. 1), taj nivo postaje značajna otporni što je i testirano krajem 2011. i početkom 2012. godine. Značajno je bilo i probijanje trend linije br. 2 koja je postala otporna razina, dok je ključni trenutak bio probijanje trend linije br. 3 koja je do tada nekoliko puta testirana kao podrška. Očekujemo da će ova razina postati otpornom pri daljnjem rastu cijene i da treba prodavati na ovom nivou kad se cijena vrati i testira je. Ne treba zaboraviti da se cijena stalno odbijala od padajuće trend linije i bila joj nepremostivom preprekom u rastu (crvena padajuća linija), navodi Stojanović. Grafikon (2)

grafikon2ok- Strategiju trgovanja baziramo na dnevnom i nedjeljnom grafikonu. Trgovinu otvaramo ispod značajne fibo nivoa od 50% na nedjeljnom grafikonu i 38,20% na dnevnom grafikonu. Fibo razina na W1 se podudara s rastućom trend linijom koja je na snazi od početka 2009. godine a sada je otporna pri daljnjem rastu cijene. Rastuća trend linija je uspješno odolijevala sve do prošlog vikenda te je probijena za oko 4.30% (što se smatra značajnim probijanjem) tako da je nivo od 89.50 USD/bbl prilično dobra prodajna cijena sa limitiranjem gubitka na nivou od 93.50 USD/bbl i uzimanjem profita na 77.50 USD/bbl što označava fibo nivo od 38.2 koja je do sad testirana nekoliko puta, zaključio je Stojanović.

Odnos rizika i nagrade (RRR - Risk Reward Ratio) je  1:3 što znači da na jedan dolar koji riskiramo, možemo zaraditi 3 dolara.  Najednostavniji način da kupite naftu na tržištu po najpovoljnijim uvjetima jeste preko Admiral Marketsa.

Strategija trgovanja:

 

RRR 1:3

Sell 89.50

S/L 93.50

T/P 77.50

 

Napomena: Barel je standardna jedinica za zapreminu i iznosi 42 US gallona, što je ekvivalentno volumenu od 159 litara.

 

 

Portal Analitika