Abiznis

BRAJOVIĆ: Očekujemo inovirane ponude od partnera

2304-Ivan_Brajovic
M
inistarstvo saobraćaja i pomorstva očekuje da u narednih 15 dana dobije inoviranu ponudu kineskih i svih drugih kompanija zainteresovanih za izgradnje autoputa Bar-Boljare, kako bi se tokom juna Vladi predstavilo mišljenje na osnovu kojega će biti donijeta konačna odluka, prenosi MINA.

BRAJOVIĆ: Očekujemo inovirane ponude od partnera
Portal AnalitikaIzvor

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, kazao je da svakodnevno dobijaju poboljšane ponuda od svih partnera, zbog čega drže sve opcije otvorene do donošenja konačne odluke.

On je na svečanosti povodom obilježavanja deset godina od kada je Javno preduzeće Aerodromi Crne Gore preuzelo upravljanje aerodromima u Podgorici i Tivtu, rekao da ipak ne može otkrivati pojedinačne detalje i napretke koji se ostvaruju u ponudama sa potencijalnim partnerima.

- Ovo što se danas pojavilo u medijima to nije ništa novo, to su praktično informacije iz ranijih perioda. Sa stanovišta sniženja kamatne stope smo postigli značajan napredak u Kini. Očekujemo u narednih 15 dana njihovu inoviranu ponudu, kazao je Brajović.

Kineski investitori, ako se sa crnogorskom stranom postigne saglasnost oko svih drugih detalja, spremni su da, kako su objavile Vijesti, za 800 miliona eura izgrade prioritetnu dionicu autoputa Bar – Boljare, od Podgorice do Mateševa.

Pored kineske kompanije CCCC Intenational, koja ima podršku kineske državne Exim banke, najozbiljniji ponuđač za eventualnu izgradnju autoputa je amerièko-turski konzorcijum Behtel - Enka.

Brajović je rekao da su poboljšani kreditni uslovi takvi da će biti sasvim održivi i mogući za crnogorski budžet.

- Do kraja drugog kvartala, a računam u toku juna, biću apsolutno spreman da predočim Vladi mišljenje Ministarstva na osnovu čega će se donijeti odluka i zavisno ko bude izabran kao partner  ići ćemo ili na tender ili u parlament,  objasnio je Brajović.

Prema njegovim riječima, značajno su unaprijeđene ponude od svih partnera u odnosu na prvobitne.

Brajović je podsjetio da u svakom sluèaju moraju biti angažovane crnogorske firme i radnici u što veæem broju, a da se pritom poštuje dogovorena cijena.

- Ta finansijska ponuda mora biti održiva po budžet Crne Gore. Vodićemo računa da realizacija tog projekta što prije počne. Nadam se u nekim optimistièkim varijantama da se to može desiti u drugoj polovini ove godine, kazao je Brajović.

Na pitanje da li se odustalo od varijante javno privatnog partnerstva, Brajoviæ je rekao da je taj model igrao igru u prethodnom periodu.

 

“Ovo je sad prièa o kreditu koji bi se dobio za izgradnju autoputa. Crna Gora æe dobiti kredit, ali uvijek ostavljamo moguænost i da budu angažovane kompanijske pare zavisno od kog partnera i u kom iznosu. Ako bude na primjer 20 ili 30 odsto od kredita koji se odobrava kompanijskih para, to znaèi da æemo onda sa njima razgovarati o koncesijama, odnosno da æe možda kompanija koja bude gradila put, a uložila svoje pare moæi od naplati putarinu i da vraæa uloženi novac”, zaključio je Brajović.

Ministar saobraæaja Kosova, Fehmi Mujota je prilikom nedavne posjete crnogorskih novinara autoputu na Kosovu, čija izgradnja je finansirana iz državnog budžeta, a izvođač radova je konzorcijum Behtel-Enka, kazao da bi to trebalo da uradi i crnogorska Vlada.

Brajović je ocijenio da bi to bilo neizvodljivo po crnogorski budžet.

Portal Analitika