Svijet

Zajedno i u smrti: Rumunski Romeo i Julija sahranjeni držeći se za ruke

2304rumunija
A
rheolozi koji u Rumuniji istražuju dvorište jednog dominikanskog samostana otkrili su kosture mladog para koji je pokopan držeći se za ruke, prenose elektronski mediji.

Zajedno i u smrti: Rumunski Romeo i Julija sahranjeni držeći se za ruke
Portal AnalitikaIzvor

Rumunski Romeo i Julija sahranjeni su zajedno, između 1450. i 1550. godine.

Stručnjaci Arheološkog instituta Kluž-Napoka trenutno istražuju lokaciju koja je, kako se pretpostavlja, služila kao groblje.

Iako je na lokalitetu pronađeno više kostura uključujući i dječji, pažnju stručnjaka najviše su privukla dva kostura koja se drže za ruke, budući da je zajedničko sahranjivanje u tom periodu bilo izuzetno rijetko.

- Ovo je misterija i prava rijetkost. Vidimo da je muškarac pretrpio teške povrede kuka zbog kojih je vjerovatno preminuo. Pretpostavljamo da je riječ o udarcu tupim i teškim predmetom - rekao je glavni istraživač Adrian Rusu.

On je dodao i da je "mlada žena očigledno bila zdrava, zbog čega neki pretpostavljaju da je umrla od tuge zbog gubitka partnera".

Rusu je objasnio i da arheolozi isključuju mogućnost samoubistva koje je u to vrijeme bilo grijeh i dodaje da čak i kada bi se radilo o samoubistvu, žena nikako ne bi mogla završiti u istom grobu i to na svetom mjestu.

- Očigledno su pokopani zajedno iz poštovanja prema ljubavi koju su osjećali jedno prema drugom - zaključuje Rusu i dodaje da su rumunski Romeo i Julija, kako ih zovu lokalni mediji, pokopani između 1450. i 1550. godine.

Portal Analitika