Politika

DAMJANOVIĆ: SNP ne može priznati ovakve izborne rezultate

1804-Damjanovic
C
rnoj Gori veoma brzo predstoje krupne političke promjene, a najpoštenije bi bilo prema građanima da do njih dođe na vanrednim parlamentarnim izborima, smatra poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović.

DAMJANOVIĆ: SNP ne može priznati ovakve izborne rezultate
Portal AnalitikaIzvor

 

„Teška ekonomsko–socijalna situacija u kojoj se nalazi većina građana, a koju je aktuelna Vlada izazvala i na nju ne želi ili ne umije da odgovori, nalaže maksimalnu ozbiljnost i potrebu promjene ove vlasti, a to se rješava na izborima“, kazao je Damjanović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, pun mandat ove Vlade značio bi teško ekonomsko nazadovanje Crne Gore, odnosno nerješavanje krupnih problema poput korupcije, organizovanog kriminala, zastoja u ustavnim reformama, kao i pojedinih identitetskih pitanja koja i dalje dijele Crnu Goru.

„Crna Gora i njeni građani ne mogu da čekaju i da žive u iluzijama koje siju Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP), i zaslužuju mnogo bolje nego što sada imaju“, naglasio je Damjanović.

Na pitanje da li bi SDP, s obzirom na sve češća neslaganja sa većim koalicionim partnerom oko krupnih političkih i ekonomskih pitanja, mogla napraviti poteze koji bi doveli do političkih promjena, on je kazao da su „svako tobožnje neslaganje SDP i DPS žestoko platili svi građani Crne Gore“.

„I ne može se očekivati od onoga ko je doprinio političko–ekonomskom urušavanju Crne Gore i stvaranju nacionalnih podjela da bude dio rješenja problema“, precizirao je Damjanović.

On je kazao da će biti prilike da se i SDP odredi i pokaže svoj kapacitet prema predlogu opozicije da se donese poseban zakon kojim bi bili poništeni rezultati predsjedničkih izbora.

„Šta god bilo, smatram da je najbolje da koalicija DPS–SDP završi u opoziciji, i ne bih među njima tražio ’dobre’ i ’loše’ momke, jer ih teško možemo odvojiti“, rekao je Damjanović.

On smatra da bi o zahtjevima sa protestnog skupa trabalo raspravljati u Skupštini, jer su oni i dostavljeni parlamentu, kao i Vladi Crne Gore.

Ti zahtjevi se, kako je naveo, tiču i zakona o novim predsjedničkim izborima, kao i izbora novog državnog tužioca i afere Snimak, povodom čega se na dnevnom redu treće sjednice Skupštine i nalazi Predlog za otvaranje parlamentarne istrage.

„Skupština je jedina, koliko toliko nezavisna institucija gdje se može čuti glas opozicije, necenzurisan od jednog dijela nedobronamjernih medija, i gdje u razmjeni argumenata opozicije i vlasti građani mogu imati punu informaciju o trenutnoj političkoj situaciji, koja je kulminirala protestima, odnosno proglašenjem zvaničnih rezultata izbora“, smatra Damjanović.

On je kazao da je, u tom smislu, stav SNP da ne mogu priznati ovakve izborne rezultate, jer oni „nijesu plod prave izborne volje građana, kao što to nije bio ni referendum o državno–pravnom statusu, niti rezultat prošlogodišnjih parlamentarnih izbora“.

„Odnosno, ovi izbori su bili 'pošteni' isto kao što je bio 'pošten' i referendum, a dobro je poznato da je SNP nakon referenduma publikovala 'Bijelu knjigu' referendumske krađe, pa bi se ona mogla napisti i u ovom slučaju“, zaključio je Damjanović.

 

 

Portal Analitika