Kultura

Dvije nagrade za Perovićev „Život je“ na festivalu u Sloveniji

2304Lifeis
D
okumentarni film „Život je“ Vladimira Perovića, nastao u produkciji tivatskog Centra za kulturu, dobio je Specijalnu pohvalu Žirija i Nagradu Planinarskog saveza Slovenije na upravo završenom Festivalu planinskog filma u Domžalama i Ljubljani.

Dvije nagrade za Perovićev „Život je“ na festivalu u Sloveniji
Portal AnalitikaIzvor

Kako podsjećaju iz Centra za kulturu Tivat, film je, uz podršku Ministarstva kulture, sniman skoro godinu i po dana, na području Cuca. Govori o saživotu čovjeka i surovog okruženja kakvo je krš.

- U ovakvom kraju – i malo je mnogo. Sve što od prirode može da se uzme, čovjek krša uzima kao dar od te prirode, ne narušavajući je, nego živeći sa njom u harmoniji. Čini se da je čovjek krša osuđen da vječito ulaže veliki napor da bi obezbijedio elementarni život. U ovom filmu, sam put, neprekidni hod, i to hod uzbrdo, uzeti su kao metafora ljudskog puta ka postignuću, i svih teškoća koje valja prebroditi... Film je urađen bez teksta, sa samo jednom izgovorenom riječju, na samom kraju, i bez upotrebe muzike. Autentični ambijentalni šumovi i tišina oko ljudi posvećenih onome što rade dočaravaju samoću beskrajnog krša, i pojačano ističu ljepotu pregnuća tih ljudi... Priča o tegobi i dostojanstvu življenja, oda čovjeku krša – kaže se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika