Abiznis

Vektra Boka smanjila gubitak

2304vektraBoka
K
ompanija Vektra Boka završila je prvi ovogodišnji kvartal sa gubitkom od 264,49 hiljada EUR, 22,7 odsto manjim nego u istom periodu prošle godine, prenosi Mina-biznis.

Vektra Boka smanjila gubitak
Portal AnalitikaIzvor

Prema izvještaju o poslovanju, objavljenom na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi kompanije biznismena Dragana Brkovića su na kraju marta iznosili 173,36 hiljada EUR, što je 8,5 odsto manje nego u uporednom periodu.

Od toga se 37,87 hiljada EUR odnosilo na prihode od prodaje.

Poslovni rashodi kompanije, za koju je početkom februara odloženo ročište za uvođenje stečaja na zahtjev OTP faktoringa, jer vještačenje visine potraživanja još nije završeno, pali su 19 odsto na 427,2 hiljade EUR.

Troškovi zarada, njihovih naknada i ostali lični rashodi iznosili su 275,73 hiljade EUR, amortizacije i rezervisanja 76,59 hiljada, a materijala 9,16 hiljada EUR. Ostali poslovni rashodi dostigli su 65,73 hiljade EUR.

Ukupna aktiva kompanije, u kojoj Vektra Montenegro posjeduje 59,45 odsto udjela, a Vektra Boka 33,34 odsto, vrijedila je na kraju marta 55,37 miliona EUR, što je 4,8 odsto manje nego u uporednom periodu.

Neraspoređeni gubitak iznosio je 32 miliona EUR, dugoročna rezervisanja i obaveze 1,54 miliona, a kratkoročna 11,22 miliona EUR.

Prema posljednjem objavljenom spisku blokiranih preduzeća Centralne banke (CBCG), Vektra Boka duguje 5,74 miliona EUR.

Kompanija OTP faktoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra 2011. godine Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona EUR.

Uvođenje stečaja je traženo i za kompanije Vektra Montenegro, Vektra investments, Horajzon lodžistik /Horizon Logistic/ i Vektra aviejšn /Aviation/.

Privredni sud u Podgorici je 20. decembra prošle godine uveo stečaj u kompaniju Vektra Montenegro na predlog CKB-a, odnosno kompanije OTP faktoring.

Privredni sud je odbio zahtjev CKB-a i OTP faktoringa za uvođenje stečaja Vektri aviejšn zbog nevraćenog kredita sa kamatama u iznosu od oko 1,2 miliona EUR, zbog činjenice da je sada račun prohodan i da nije više u blokadi.

Privredni sud ubrzo treba da objavi odluku povodom zahtjeva CKB i OTP faktoringa o uvođenju stečaja u kompaniju Vektra investments.

Privredni sud u Bijelom Polju uveo je krajem maja stečaj u Vektru Jakić, takođe na zahtjev OTP banke. Stečaj je uveden zbog neizmirivanja kredita od 73,6 miliona EUR, koji je banka odoborila Vektri Montenegro, a gdje je Vektra Jakić bila žirant.

Stečaji su krajem jula uvedeni i u Horajzon lodžistik, zbog duga od 2,56 miliona EUR i kompaniju Vektra voda, koja duguje 3,25 miliona EUR.

Portal Analitika