Zanimljivosti

Ojačajte imunitet za samo 10 minuta

2304imunitet
V
odite nezdrav život, a izgovor je nedostatak vremena. Odzvonilo je takvom opravdanju. U deset minuta možete učiniti čuda za svoj organizam, metabolizam i zdravlje, prenosi T portal.

Ojačajte imunitet za samo 10 minuta
Portal AnalitikaIzvor

Naime, za jačanje imuniteta, buđenje organizma, osjećaj mira - treba vam samo deset minuta vremena. Zaboravite na izgovore, poslušajte savjete i učinite nešto za sebe.

Samo minut smjeha

Samo 60 sekundi smjeha dovoljno je da podstakne mozak na proizvodnju endorfina. Endorfin ima analgetičko i anksiolitičko dejstvo i opušta mišiće. Ako se redovo smijete, imaćete stabilniji novi šećera u krvi i protok krvi će vam biti bolji.

Minut za hvala

Recite hvala. Ne treba puno da kažete ovu riječ, a ona je toliko moćna da može učiniti čuda. Ne samo da će osobi kojoj ste rekli hvala popraviti raspoloženje, nego će imati pozitivan učinak i na vaše zdravlje. Razumijevanje i uvažavanje štiti srce, pokazala je jedna studija iz 1995. godine.Osim toga, jača imunitet i pozitivno utiče na spavanje.

Tri minuta za jaje

Jaja se lako i brzo spremaju, a bogata su sastojcima koje su bitne za funkciju mozga i štite od srčanih problema. Osim toga pogodna su i za one koji žele da smršaju jer nakon doručka koji uključuje jaja duže osjećate sitost i nemate potrebu za drugim nezdravim grickalicama.

Četiri minuta za duboko disanje

Ne morate biti instruktor joge ili učitelj meditacije kako bi uživali u pozitivnim i smirujućim efektima dubokog disanja. Kad god možete, odvojite nekoliko minuta za ovu malu vježbu.Udahnite kroz nos, brojite do tri napravite malu pauzu i zatim izdahnite i brojite do tri ili više.Mislite na sebe dok dišete. Udišite i šaljite sebi poruku da ste mirni i da se osjećate spokojno. Istu mantru ponavljajte dok izdišete.

Pet minuta vježbe

Kako biste podstakli metabolizam ne treba da idete u polusatnu šetnju ili u teretanu. Samo pet minuta vježbe dnevno imaće pozitivan učinak i pokrenuti metabolizam. Poslušajte savjet Bena Grinfilda, trenera fitnesa i trijatlona. On savjetuje da treba da poskočite 25 puta, napravite 20 trbušnjaka, deset laganih sklekova i 15 laganih čučnjeva.

Šest minuta za hodanje stepenicama

Umjesto lifta koristite stepenište, jer će i ta brza i lagana fizička aktivnost umanjiti negativne učinke dugoročnog sjedjenja. Osim što ćete se osjećati bolje, Prevention.com prenosi kako ćete, zahvaljujući toj minimalnoj aktivnosti, za godinu dana izgubiti do jednog kilograma.

Dva minuta za čitanje deklaracija

Iako mislimo da dovoljno pažljivo čitamo deklaracije i vidimo što je sve štetno, istina je da često pogledamo samo kalorije, a zaboravljamo na šećer i druge masnoće.

Sedam minuta za zakazivanje pregleda

U ovih sedam minuta smo uračunali i čekanje na javljanje centrale, spajanje s ordinacijom ili slanje zahtjeva emailom. Za sve to će vam možda trebati oko sedam minuta ili manje, ali kad ga jednom zakažete, trebaće vam više vremena da se pregled obavi. Zanemarite sve izgovore i obavite zdravstveni pregled koji vam može spasiti život. Izgovor kako smo bili previše zauzeti da odemo kod doktora vrlo je čest, ali vrlo neodgovoran prema sebi.

Deset minuta za pakovanje doručka

Ovaj mali ritual koji bi bilo dobro usvojiti, ne samo da će vam uštedjeti novac, već će organizam poštedjeti unosa visokoenergetske hrane, za kojom biste sigurno posegli kad vas na poslu uhvati glad.

Deset minuta za kratku siestu

Osjećate se umorno i iscrpljeno. Nema ničega lošeg u tome da malo prilegnete i odspavate, posebno kad u obzir uzmete koristi koje ćete imati od kratke dremke. Naučnici kažu da desetominutni odmor ne samo da pomaže organizmu da se trenutno oporavi, takođe poboljšava, produktivnost, kreativnost i pamćenje.

 

Portal Analitika