Svijet

Italija: Konsultacije o vladi

italija
I
talijanski predsjednik Đorđo Napolitano počeo konsultacije o formiranju vlade kako bi se riješio dvomjesečni politički zastoj nastao posle izbora u februaru.

Italija: Konsultacije o vladi
Portal AnalitikaIzvor

Napolitano (87) se prvo sastao sa predsjednikom Senata Pjetrom Grasom, a tokom dana će razgovarati sa liderima svih glavnih parlamentarnih staranaka prije nego što saopšti ko je novi kandidat za premijera.

Predsjednik Italije, koji je upravo ponovo izabran na tu funkciju, zaprijetio je da će podnijeti ostavku ukoliko lideri stranaka nastave sa "kobnim odugovlačenjem," u formiranju nove vlade - što je drastičan korak koji bi mogao destabilizovati Italiju.

Najteži će biti sastanak sa predstavnicima Demokratske stranke koja je od februarskih izbora podijeljena pri čemu nije uspjela da osvoji većinu u parlamentu.

Funkcioneri Demokratske stranke su najavili da će prethodno održati interni satanak kako bi izabrali privremeno rukovodstvo i odredili koga će poslati na sastanak sa Napolitanom.

Jedan of favorita za čelnika partije je gradonačelnik Firence Mateo Renci (38), reformator kome su uzori američki predsjednik Barak Obama i bivši britanski premijer Toni Bler.

Analitičari očekuju da će ime mandatara za formiranje vlade biti objavilo sjutra, a da je najvjerovatnije da će to biti bivši premijer Đulijano Amato, politički neutralan "evrofil."

Neki međutim misle da je i Renci moguć izbor kao i aktuelna ministarka unutrašnjih poslova Ana Marija Kančelijeri, koja bi u tom slučaju postala prva žena premijer u Italiji.

Na februarskim izborima s neznatnom većinom je pobijedila koalicija desnog centra, druga je bila koalicija desnog centra predvođena bivšim premijerom Silvijem Berluskonijem dok se na trećem mjestu našao pokret Pet zvjezdica bivšeg komičara Bepe Grila koji je orijentisan protiv establišmenta i čija je kampanja bila usredsređena na osudu korupcije i privilegija koje decenijama opterećuju italijansku politiku.

Portal Analitika