Politika

Tadić: Sporazum Beograda i Prištine treba dovršiti

2304tadic
S
porazum Beograda i Prištine nije dovršen, jer su neophodni pregovori o statusu srpskih institucija na Kosovu, ocijenio je bivši predsjednik Srbije, Boris Tadić.

Tadić: Sporazum Beograda i Prištine treba dovršiti
Portal AnalitikaIzvor

On je, na Balkanskoj konferenciji evropskih socijalista u Budvi, rekao da konflikt između Srba i Albanaca na Kosovu postoji više od 100 godina, prenosi MINA.

- On je razgorijevan s vremena na vrijeme, i dobijao je strašne forme, mnoge su žrtve proizvedene u tom konfliktu, i to je tragedija koju moramo da prevaziđemo na određeni način, rekao jer Tadić.

Prema njegovim riječima, svaki politički sporazum, predstavlja utemeljenje mira u buduænosti.

- Zbog toga je i Demokratska stranka, kojoj pripadam, dala podršku sporazumu koji je danas na stolu. Ali, taj sporazum nije dovršen, i to uvjerenje želim da podijelim sa vama, kako bismo sagledavali budućnost, a ne samo dobre posljedice odluka, samo u današnjem danu, naveo je Tadić.

On je naglasio da sporazum nije dovršen „jer je neophodno izvršiti pregovore vezane za status srpskih institucija na Kosovu i Metohiji i zajednici srpskih opština, način funkcionisanja, donošenja odluka i nadležnosti“.

- Ostala su i pitanja o kojima se mora pregovarati, i mislim da je napravljena velika greška što o tome nije vođeno računa tokom pregovaračkog procesa, dodao je Tadić.

To su, kako je naveo, pitanja o statusu crkve i kulturnog nasljeđa srpskog naroda na Kosovu, kao i statusa imovine i pitanje povratka izbjeglih sa Kosova i Metohije i rješavanje pitanja nestalih osoba.

- Mehanizmi za rješavanje ovih pitanja su izuzetno važni i implementacija postignutog sporazuma, dobrim dijelom zavisi, od onoga što treba da se pregovara, smatra Tadić.

On je dodao da to govori na osnovu iskustva u preovaračkim procesuma „i sa punom sviješću“ jer je, kako je naveo, postavio pregovarački proces prije nekoliko godina, zalažući se za Rezoluciju 127 evropskih zemalja i Generalne skupštine UN.

- Ja sam imao drugačiju viziju u dostizanju Sporazuma, ali znajući istorijsku težinu kosovskog problema i vjerujući da Srbija i njeni građani ne mogu više da nose to opterećenje prema budućnosti, da moraju da razriješe taj problem, i vjerujući da albanski narod na Kosovu i Metohiji to opterećenje takođe mora da vidi kao razriješeno u budućnosti, podražavamo i ovo rješenje koje je sada postignuto, naveo je Tadić.

On je dodao da u DS-u podržavaju Sporazum i zbog toga što on obezbjeđuje nastavak evropskih integracija.

- Jer bez evropskih integracija, nema razvoja naših društava, nema kvalitetnog i dugotrajnog uspostavljanja mira i bezbjednosti, i jer je Evropska unija najuspješniji projekat mira i pomirenja u istoriji čovječanstva, zaključio je Tadić.

Portal Analitika