Politika

KRIVOKAPIĆ: Usvajanje zakona koji bi poništio rezultate izbora ukinulo bi smjenjivost vlasti

1404ranko
U
svajanje posebnog zakona, koji bi poništio rezultate predsjedničkih izbora, izazvalo bi presedan koji bi ukinuo smjenjivost vlasti u Crnoj Gori, poručio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

KRIVOKAPIĆ: Usvajanje zakona koji bi poništio rezultate izbora ukinulo bi smjenjivost vlasti
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić je, komentarišući zahtjeve opozicije sa protesta, kojima se traži ponavljanje predsjedničkih izbora i donošenje posebnog zakona za poništavanje njihovih rezultata, rekao da su te inicijative dio političkog razvoja nakon predsjedničkih izbora, navodeći da još nije dobio predlog zakona.
On je ocijenio da bi se donošenjem tog zakona izazvao presedan koji bi ukinuo smjenjivost vlasti, i da “taj zahtjev izlazi iz osnovnih demokratskih principa”.
“Ako bi se usvojio takav zakon da parlamentarna većina može poništavati rezultate izbora nikada ne bi došlo do smjene vlasti u Crnoj Gori”, rekao je Krivokapić novinarima u Budvi, javila je agencija Mina.
Upitan da li će prisustvovati inauguraciji Filipa Vujanovića za predsjednika države, Krivokapić je rekao da mu je trenutni prioritet da parlament počne normalno da radi.
“Očekujem da se nađem sa kolegama iz opozicije na sjutrašnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine, a nakon toga na sjednici parlamenta. Gostuje nam zajednički parlamentarni Odbor Evropskog i našeg parlamenta i to je prilika da na toj evropskoj sceni razmijenimo stavove”, kazao je Krivokapić.
Komentarišući činjenicu da Demokratski front bojkotuje rad parlamenta do daljnjeg, Krivokapić je rekao da to doživljavao kao pauzu, a ne bojkot.
“To ne želim da vidim kao bojkot, mislim da je to traženje pravog odgovora na nešto što predstavnici tog saveza doživljavaju kao neustavno i nezakonito”, naveo je on.
Krivokapić je dodao da se institucije moraju poštovati, iako postoje opravdane sumnje u odluke Ustavnog suda.
“Političkim i pravnim sredstvima treba da se trudimo da to izmijenimo. To će moći da se uradi izmjenom Ustava i kroz kadrovsku odgovornost. Institucija ne štiti od pogrešnih odluka, ali se moraju poštovati dok se ne izmjene”, precizirao je on.
Prema riječima Krivokapića, pojedinci koji nijesu u stanju da odbrane autoritet svojih institucija imaće odgovornost, “i prilika je da se izmjenama Ustava i to dovede u red”.
“Da bismo vjerovali u demokratiju moramo poštovati odluke, čak i kad znamo da je puno sumnji u objektivnost i sposobnost Ustavnog suda da presudi na pravi način, u slučaju kada dva plus jedan nije tri”, zaključio je Krivokapić.

Portal Analitika