Politika

ĐUKANOVIĆ: Evropska budućnost Balkana u našima rukama

MILO1701X
E
vropska budućnost zapadnog Balkana je u rukama zemalja regiona, a nastavak politike proširenja podrazumijeva podjelu uloga između Evropske unije (EU) i država kandidata, poručio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

ĐUKANOVIĆ: Evropska budućnost Balkana u našima rukama
Portal AnalitikaIzvor

“Evropska budunost zapadnog Balkana je dominantno u našim rukama. Vidim potrebu drugačijeg bavljenja evropskim integracijama od one koja je bila do sada, jer je pripadnost ujedinjenoj Evropi plemenita vizija, ali je njena realizacija, posebno kroz krizne godinje, doživjela izvjesnu deformaciju”, rekao je Đukanović na ceremoniji zatvaranja Balkanske konferencije evropskih socijalista.
Kako je dodao, danas se uspjeh evropske politike mjeri odgovornošću nacionalnih Vlada da disciplinovano izvršavaju obaveze iz evropske agende.
“Nastavak politike proširenje je proces koji podrazumijeva podjelu uloga u njemu i da EU ne vodi računa samo o sprovođenju standarda neophodnih za ujedinjenje, već i o njihovom očuvanju, a da kandidati za članstvo dokažu istrajnost u namjeri da dostignu te standarde”, poručio je Đukanović.
On je naveo da mu se čini da u velikoj želji prijeti opasnost da previde odgovornost prema građanima. “Zato mislim da moramo stalno da imamo kao osnovni cilj – pitanje kvaliteta života ljudi koji nam daju povjerenje”.
“To znači otvaranje novih radnih mjesta i prilika da se može dočekati dostojanstveno starost i da moramo biti ozbiljno posvećeni poboljšanju obrazovanja”, rekao je Đukanović.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić ocijenio je da je Crna Gora bila uspješna, ne po broju pobjeda socijalističke vizije, već ostvarivanjem vizije građanske i otvorene države.
“Puno je predrasuda postajalo o Balkanu, ali ne možemo samo ući u EU već moramo donijeti kvalitet više zbog grešaka koje je region ranije pravio”, smatra Krivokapić.
Prema njegovim riječima, EU treba da rješava socijalni i nacionalistički populizam u regionu.“Ne treba da se zaboravi istorija ratova u regionu, već zbog nje moramo biti uvijek oprezni”.
Krivokapić smatra da je evropska ideja velika, ali da to povećava opasnost po njenu realizacu.“Izazovi pred Evropom su slični kao i onih koji su pred regionom”, smatra Krivokapić.

(MINA)

Portal Analitika