Region

Dačić: Brisel će sada pritisnuti Republiku Srpsku

2304dacic
P
remijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije tačno da je državni vrh prodao Kosovo zarad dobijanja datuma za početak pretpristupnih pregovora, kao i da je Srbima sa Kosova prijedlogom briselskog sporazuma omogućena najveća moguća bezbjednost.

Dačić: Brisel će sada pritisnuti Republiku Srpsku
Portal AnalitikaIzvor

"Ako me vučete za jezik, značajan dio Srba sa Kosova prima plate iz Prištine. I sad, oni nisu priznali nezavisnost, a ja jesam što sam parafirao... Mi hoćemo da im pomognemo, nije više samo Kosovo u pitanju, već biološki opstanak cijele zemlje. Možda će neko da nas osuđuje, ali sam siguran da će nas kasnije generacije poštovati", istakao je Dačić u intervjuu za RTS.

Govoreći o prijetnjama koje on i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić dobijaju posljednjih dana, Dačić je rekao da ga to ne plaši, jer "nije izdajnik". Dačić je dodao i da je uz konsultacije sa Vučićem naložio policiji da ne reaguje na takve pretnje. "Policija je to počela da radi, ali smo Vučić i ja to zaustavili da ne bismo od njih pravili heroje i da ne bi ispalo da smo se nečega uplašili."

Dačić je naglasio da je potpisivanjem prijedloga sporazuma sa Prištinom spašeno "ono što se spasti može", ujedno ocijenivši kao lakrdiju stav jednog dijela javnosti da je "Kosovo prodato za datum". "Ovim smo napravili bajpas do konačnog rješenja. Da bismo došli do konačnog rješenja mi moramo da budemo u igri i Srbi moraju da opstanu na Kosovu.“

Premijer Srbije, javlja Avaz, naglasio je da je ulazak u Evropsku uniju nacionalni i državni interes Srbije "jer ovaj narod treba da živi bolje, zato što je Rusija daleko, zato što ne možemo sami okruženi NATO i EU i jer ne možemo da imamo bolju budućnost van integracija. (...) Prije 700 godina Srbija je bila stara Srbija, Kosovo, Raška, ali danas je suviše malo Srba na tim prostorima. Danas su strateški i državni interesi Srbije na nekim drugim prostorima. Naprimjer, u Bosni i Hercegovini živi više od milion Srba. Sljedeća stvar će biti pritisak na Republiku Srpsku. Biće pritisci da se revidira Dejtonski sporazum. Pa nije nama Kosovo jedino pitanje kojim trebamo da se bavimo.“

Dačić je podsjetio je da je uvođenje sankcija vođama Srba u BiH devedesetih godina "doprinijelo formiranju Republike Srpske": “Da Slobodan Milošević nije uveo sankcije vođama Srba u Bosni i Hercegovini, kada su muslimansko-hrvatske vojne snage bile pred Banjom Lukom, danas ne bi bilo ni Dejtonskog mirovnog sporazuma ali ni Republike Srpske.”

Portal Analitika