Zanimljivosti

Šezdest godina od otkrića DNK

2304dnk
U
četvrtak, 25. Aprila, navršiće se tačno 60 godina od kada su Frensis Krik i Džejms Votson prvi put u jednoj studiji opisali strukturu dezoksiribonukleinske kiseline - DNK.

Šezdest godina od otkrića DNK
Portal AnalitikaIzvor

Godine 1953. Krik i Votson su opisali molekul u obliku dvostrukog heliksa, koji sadrži genetsku baštitnu života, tj. uputstva za razvoj i pravilno funkcionisanje svih živih organizama.

Svojim člankom, objavljenim na jednoj stranici u britanskom naučnom časopisu Nature, dva mlada naučnika (Krik je imao 36, a Votson svega 25 godina) izvršiće revoluciju u svijetu biologije i genetike.

U to vrijeme se već znalo za postojanje DNK kao i za njegovu ulogu u nasljeđivanju. Prethodnim istraživanjima bila je utvrđena i njegova hemijska priroda: skup nukleotida međusobno povezanih u dugim nizovima.

Premda su naslućivali djelove od kojih se DNK sastoji, istraživači nisu znali šta ih povezuje i kako su spojeni - imali su sastavne delove, ali ne i uputstvo za montažu.

Krik i Votson su prvi uspjeli da predlože korektan trodimenzionalni model DNK, tj. "strukturu dvostrukog heliksa uvijenog oko iste ose".

Dvojica istraživača su svoje otkriće zasnivali na eksperimentima Morisa Vilkinsa i Rosalinde Franklin koji su izučavali rendgenske difrakcione obrasce DNK niti.

Zajedno sa Vilkinsom (Rozalinda Frenklin je u međuvremenu umrla), Krik i Votson će 1962. podijeliti Nobelovu nagradu za medicinu.

Frensis Kris je preminuo u julu 2004., nekoliko mjeseci pre Vilkinsa. Džejms Votson je nedavno proslavio 85. rođendan.

izvor: b92.net, foto: .123rf.com

Portal Analitika