Abiznis

Kinezi spremni da grade prioritetnu dionicu Bar-Boljare za 800 miliona

2304autoput
K
ineski investitori, ako se sa crnogorskom stranom postigne saglasnost oko svih drugih detalja, spremni su da za 800 miliona eura izgrade prioritetnu dionicu autoputa Bar – Boljare, od Podgorice do Mateševa, saznaju Vijesti u Vladi.

Kinezi spremni da grade prioritetnu dionicu Bar-Boljare za 800 miliona
Portal AnalitikaIzvor

Za tu dionicu grčko-izraleski konzorcijum prije neku godinu tražio je 1,2 milijarde eura, ali je zato u okviru te ponude bila izgradnja dionice autoputa od Đurmana kod Sutomora do Virpazara.

Konzorcijum hrvatskih firmi predvođenih splitskim Konstruktorom, koji su bili prvorangirani na tenderu prije četiri godine, prioritetnu dionicu je procijenio na 910 miliona EUR, ali nikada nije obezbijedio finansijske garancije za realizaciju ponuđenog posla.

Šta god da se dogovore ovdašnja Vlada i kineski investitori i građevinske kompanije, izvjesno je da se nikako ne može očekivati skora izgradnja cijelog autoputa, nego u najboljem slučaju samo dionice Podgorica - Mateševo i to navjerovatnije prvo samo jedan smjer da se privuče saobraćaj i odmah počne prilivati novac.

Da se izgradnja punog profila cijelog autoputa ne isplati, potvrdila je i studija engleske konsultantske kuće Skot Vilson, koja je pokazala da se izgrdnja autoputa ne isplati zbog teškog terena i značajnog smanjenja protoka saobraćaja nakon 2008. godine.

Pored kineske kompanije CCCC Intenational, koja ima podršku kineske državne Exim banke, najozbiljniji ponuđač za eventualnu izgradnju autoputa je američko-turski konzorcijum Behtel - Enka.

Portal Analitika