Zanimljivosti

Hrana koju ne treba da jedete

2304hrana
P
ostoji veliki broj namirinica koje ćete željeti da izbjegnete po svaku cijenu, jer ne pružaju praktično nikakve zdravstvene koristi, već donose više rizika po vaše zdravlje.

Hrana koju ne treba da jedete
Portal AnalitikaIzvor

Ovih devet namirnica nikako ne bi trebalo da jedete ako vam je stalo da sačuvate zdravlje.

1. Bijeli hljeb i bijelo brašno: Poznato da bijeli hljeb zajedno sa bijelim brašnom spada u loše namirnice, jer su im u procesu obrade oduzeti gotovo svi vitamini, minerali i vlakna. Međutim, da li ste znali da se bijelo brašno izbjeljuje hlorom i podvrgava procesu bromizacije, što je veoma štetno po zdravlje.

2. Smrznuta jela: Većina smrznutih obroka sadrže veliku količinu konzervansa, soli, hidrogenizovanog ulja, vještačkih sastojaka i boja koje pospješuju ukus, što sve ukupno ove namirnice svrstava u veoma loše po zdravlje.

3. Bijeli pirinač: Kao i kod bijelog hljeba, bijelom pirinču su oduzeta skoro sva hranljiva svojstva kao što su mekinje i klice koje braon pirinač čine mnogo zdravijom i hranljivijom opcijom. Čak i takozvani "obogaćeni", bijeli pirinač ne može prići njegovoj integralnoj varijanti koja se usljed hranljivih sastojaka sporije apsorbuje i ne izaziva povećanje šecera u krvi.

4. Kokice iz mikrotalasne: Ove grickalice nikako nijesu dobre po zdravlje jer su praktično sve komponente loše i otrovne. Od genetski modifikovaog kukuruza, obrađenih soli i hemikalija za poboljšanje ukusa, ova grickalica ne sadrži baš ništa što bi moglo pozitivno da utiče na vaše zdravlje. Povrh toga procesom grijanja u mikrotalasnoj oslobađa se hemikalija koja se naziva dijacetil koja bukvalno razara pluća.

5. Suhomesnati proizvodi: Kobasice, šunka, viršle i razne salame pune su natrijum nitrata i drugih hemiskih supstanci koje se povezuju s bolestima srca i raka.

6. Energetske grickalice: Ukoliko mislite da je bolje da pojedete tablu žitarica umjesto čokoladice razmislite još jednom. Ove namirnice sadrže modifikovanu soju, rafiniran šećer, hidrogenizovane masti i druge štetne aditive koji doprinose učestalosti hroničnih bolesti.

7. Margarin: Uprkos činjenici da se proizvidi od biljnog ulja, visoka temperatura u procesu obrade uništava antioksidanse usljed čega nastaju slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja u ćelijama i povećati rizik od raka. Iako ga bije loš glas zbog toga što je odgovoran za povećanje holesterola, mnogo je zdravije jesti puter posebno ukoliko je napravljen od organskog mlijeka.

8. Sojino mleko: Jedno od najvećih prevara modernog doba je plasiranje vijesti da je sojino mleko dobro po zdravlje. Pored činjenice da je soja koja se koristi u ishrani u većini slučajeva genetski modifikovana, ovoj namirnice se dodaju aditivi i određene toksične hemikalije za moje se pokazalo da imaju veze sa izazivanjem urođenih mana, bolesti reproduktivnih organa i raka.

9. Svi "dijet" proizvodi: Mnogi takozvani "dijet" proizvodi sadrže vještačke zaslađivače kao što su aspartam i sukralozu, a koje povezuju sa izazivanjem neuroloških oštećenja, zatim gastrointestalnim problemima i endokrinim poremećajima. Zato prije nego što posegnete za bilo čim "dijet" vi dobro razmislite da li vam je prividno manje kalorija bolje nego da budete zdravi.

izvor:  b92.net

Portal Analitika