Društvo

Perks o inkluziji Roma: Neophodno stopostotno završavanje osnovne škole

22perks_unicef
Š
ef predstavništva UNICEF-a Bedžamin Perks posjetio je Institut socijalne inkluzije. Tokom razgovora Perks je istakao da je stopostotno završavanje osnovne škole jedan od uslova ulaska u EU, tako da će Crna Gora morati da se ozbiljno posveti postizanju tog cilja.

Perks o inkluziji Roma: Neophodno stopostotno završavanje osnovne škole
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku je prisustvovala izvršna direktorka Instituta Biljana Alković, direktorica Centra za romske inicijative u Nikšiću Fana Delija, njena saradnica Fatima Naza i predsjednica Ženske RAE mreže PRVA Behija Ramović.

Na sastanku sa gospodinom Perksom konstatovano je da treba pojačati pritisak na institucije sistema u smislu efektivnijeg djelovanja na polju inkluzije Roma i Egipćana, te da je neophodno formiranje timova koji će biti zaduženi za praćenje stanja i reagovanje u slučajevima drop-outa. Takođe, ukazano je na potrebu osnivanja Komisije koja će nadzirati rad timova, angažovanje asistenata koji bi predstavljali kontakt između roditelja škola, jačanje primjene zakonskih normi u sluačajevima kršenja ljudskih prava Roma i Egipćana.

Kako se navodi u saopštenju Instituta socijalne inkluzije, to su neki od koraka koji su neophodni za rješenje problema sa kojima se suočavaju ove zajednice. Perks je istakao da je stopostotno završavanje osnovne škole jedan od uslova ulaska u EU, tako da će Crna Gora morati da se ozbiljno posveti postizanju tog cilja.

 

Portal Analitika