Društvo

Ponovljeno suđenje Šariću i Lončaru: Optuženi ostali pri ranijim iskazima

22saricok
N
ovo suđenje Dušku Šariću i Jovici Lončaru za pranje novca počelo je danas pred Specijalizovanim odjeljenjem Višeg suda u Bijelom Polju, kojim predsjedava sudija Šefkija Đešević. Njih dvojica su u maju maju prošle godine u bjelopoljskom Višem sudu osuđeni na osam, odnosno šest godina zatvora. Nakon toga Apelacioni sud je oslobodio Duška Šarića optužbi za kriminalno udruživanje, i šverc droge, ne zbog nedostatka dokaza kako je presudio Viši sud, već zbog kako su tada objasnili zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka.
Ponovljeno suđenje Šariću i Lončaru: Optuženi ostali pri ranijim iskazima
Portal AnalitikaIzvor


Na današnjem ročištu, kako je za radio Antena M kazao jedan od branilaca, advokat

Kasim Dizdarević

, optuženi su iznijeli odbranu:



"Ostali su pri ranijim navodima iz svojih odbrana. Danas su i odgovarali na pitanja tužioca."



Dizdarević objašnjava ko će biti saslušan na sljedećem ročištu:



"Preostalo je da bude saslušan vještak finansijske struke i predstavnici Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma i predstavnici banaka preko kojih je išao transfer novca."



Podsjećamo, prema optužnici, Šarić i Lončar su se teretili da su se udružili u periodu od 24. decembra, 2007. do kraja 2010. godine, da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju porijeklo novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom izvršenog na organizovan način, u ukupnom iznosu od 21.353.879 eura.



Duško Šarić se teretio da je od oktobra 2007. do maja 2009. bio pripadnik kriminalne organizacije čiji je organizator njegov stariji brat Darko Šarić.



Navodi se da je organizacija imala za cilj vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora preko četiri godine, radi sticanja nezakonite financijske dobiti i njenog ulaganja u legalne financijske tokove na području Crne Gore i Srbije u dužem periodu u međunarodnim okvirima.



Svaki član imao je određenu ulogu i zadatak, a organizacija se bavila neovlašćenom kupovinom kokaina u Južnoj Americi i njegovim daljim prenošenjem držanjem, rasturanjem, prodavanjem i transportovanjem do kupaca.



Šarić je optužen da je u prvoj polovini januara 2009. dok je boravio u mjestu Livinjo u Italiji, sa svojim bratom Darkom organizovao kriminalnu organizaciju i sa ostalim članovima dogovarao nabavku i skladištenje veće količine kokaina, radi njegove dalje distribucije i proda je na milanskom i italijanskom tržištu.



Sljedeće ročište zakazano je za 8.maj.

Portal Analitika