Region

Protest u Kosovskoj Mitrovici: Vrijeme je za osnivanje Skupštine Autonomne Pokrajine

2204KMitrovica
S
rbi sa sjevera Kosova poručili su da ne prihvataju prijedlog sporazuma Beograda i Prištine. Sa protesta u Kosovskoj Mitrovici zatraženo je da se građani Srbije izjasne na referendumu o predloženom sporazumu, prenosi RTS.

Protest u Kosovskoj Mitrovici: Vrijeme je za osnivanje Skupštine Autonomne Pokrajine
Portal AnalitikaIzvor

Na protestu pod nazivom "Sever Kosova i Metohije ostaje u Srbiji" takođe je poručeno i da je "vrijeme za osnivanje Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije".

Zamjenik direktora Kancelarije za KiM Krstimir Pantić sa trga Šumadija poručio je da su pred Srbima sa sjevera tri puta - ka Prištini, ka Beogradu, i treći "koji vodi u neizvjesnost, ali jedino moguć" put ka osnivanju Skupštine Zajednice srpskih opština, stoji na portalu RTS-a.

Građani su nosili zastave Srbije i parole na kojima je, pored ostalog, pisalo: nećemo kosovski pečat, nema predaje, ne zakonima i ustavu Kosova, odavde nema dalje, ne sporazumu u Briselu...

Na skupu je usvojena Deklaracija Sabora srpskog naroda u kojoj se, pored ostalog, kaže da je  prijedlog sporazuma u Briselu, koji je Vlada Srbije ranije danas i potvrdila, nelegitiman i nevažeći i da "narod koji živi na Kosovu i Metohiji neće dozvoliti njegovo sprovođenje".

- Činom potpisivanja ovog sporazuma, Srbija se odriče ne samo svojih institucija na severu KiM, nego i svog prava na svoju južnu pokrajinu. Oni koji su to učinili, zaslužuju svaku osudu jer nisu dobili mandat ni od koga da predaju svetu srpsku zemlju i srpski narod, materijalna dobra i duhovne svetinje zarad svojih političkih interesa, piše u Deklaraciji.

Dodaje se da se sporazumom iz Brisela krši Ustav Srbije i ukidaju njene institucije na sjeveru Kosova.

Tokom protesta kafići, restorani i prodavnice u gradu su bili zatvoreni.

Skup je počeo nešto poslije 12 časova intoniranjem himne Bože pravde, a organizatori skupa su opštine Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

Foto: rts.rs

Portal Analitika