Politika

KRIVOKAPIĆ: Evropa mora imati jedan glas i jedinstven pristup

2204krivokapicKipar
P
redśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić učestvuje na Konferenciji predśednika parlamenata zemalja Evropske Unije. On je govoreći na Konferenciji istakao da Evropa, mora imati jedan glas u podršci i jedinstven pristup u pomoći novoj demokratskoj energiji arapskog svijeta.

KRIVOKAPIĆ: Evropa mora imati jedan glas i jedinstven pristup
Portal AnalitikaIzvor

Na konferenciji koja se održava u Nikoziji, predśednici parlamenata diskutuju o ulozi evropskih parlamenata u unaprijeđivanju demokratije i ljudskih prava u regionu Mediterana, kao i o socijalnoj koheziji u periodu krize. Crna Gora po treći put u svojstvu kandidata za članstvo u EU učestvuje na Konferenciji predśednika parlamenata zemalja EU.

Predśednik Krivokapić je bio jedan od diskutanata na temu uloge evopskog i nacionalnih parlamenata u unaprijeđenju demokratije i ljudskih prava u trećim zemljama, posebno u oblasti Mediterana.

On je rekao da najstarija demokratska zajednica na svijetu - Evropa, mora imati jedan glas u podršci i jedinstven pristup u pomoći novoj demokratskoj energiji arapskog svijeta. U tom smislu je naglasio da to nije samo šansa za arapski Mediteran, već da je ujedno prilika i za učvršćivanje globalnog ugleda Evropske unije.

Predśednik Krivokapić je naveo i da se na Zapadnom Balkanu prije dvije decenije desilo da su populizam i nacionalizam smijenili jednopartizam. Nakon toga je, kako je kazao, uslijedio najkrvaviji sukob na tlu Evrope u drugoj polovini 20. vijeka, iako smo očekivali procvat demokratije. On je iskazao očekivanje da će, za razliku od tog perioda, kada još uvijek nedovoljno institucionalno formirana Evropska zajednica određene procese nije shvatila, danas imati adekvatan i održiv odgovor.

“Danas je EU mnogo jača, pa vjerujem da će i naši parlamenti odigrati ključnu ulogu u punom razumijevanju demokratskih potreba naših Mediteranskih prijatelja. Na parlamentima je da šire vrijednosti demokratije i da pomognu da ta velika demokratska energija bude adekvatno kanalisana prema uzvišenim idealima demokratije i ljudskih prava”, istakao je Krivokapić.

Konferenciju je otvorio predśednik Parlamenta Kipra Janakis Omiru koji je istakao da mnoge zemlje EU prolaze kroz težak period krize te da je Unija zbog toga na velikom ispitu.

Kipar je po njegovim riječima trenutno najilustrativniji primjer zemlje u krizi, i u tom smislu je naveo da je sada Evropi potrebna solidarnost više nego ikada. On je rekao da je solidarnost jedan od osnovnih temelja na kojem je EU sazdana, a da bi jačanju solidarnosti posebno trebalo da doprinosi Evropski Parlament.

Predśednik Krivokapić je tokom Konferencije imao niz bilateralnih susreta sa predśednicima parlamenata zemalja članica EU uključujući susrete sa Vidasom Gedvilasom, predśednikom parlamenta Litvanije, sljedeće predśedavajuće EU, kao i Josipom Lekom, predśednikom Parlamenta Hrvatske, koja od 1. Jula postaje članica EU.

Na ovoj Konferenciji je prvi put diskutovano o novim ovlašćenjima evropskog i nacionalnih parlamenata u kontekstu mjera koja je EU preduzela u cilju jačanja fiskalnog upravljanja u okviru Evropske monetarne Unije, što je rezultiralo zaključivanjem Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Evropskoj monetarnoj uniji.

Kao posebano važan za parlamente je član 13 Ugovora, kojim se predviđaju veća ovlašćenja za parlamentarce na nacionalnom i evropskom nivou u ovoj oblasti.

Parlamentarci kroz okvir međuparlamentarne konferencije dobijaju mogućnost snažnijeg učešća u definisanju i implementaciji integrisane i usaglašene finansijske, budžetske i ekonomske politike, među državama članicama EU, potpisnica ovog Ugovora.

Portal Analitika