Abiznis

IVANOVIĆ: Subvencije ostaju, novinari da se bave činjenicama

2204ivanoviccc
M
inistarstvo poljoprivrede podržava organsku proizvodnju, razvoj vinogradarstva i voćarstva, kao i Nacionalno udruženje crnogorskih prozvođača i nikako ne pokušava da ih ugrozi kroz mjere koje sporovodi. Pojedini medijski natpisi su neprimjereni, naročito imajući u vidu da ne sadrže činjenice, kazao je na današnjoj pres konferenciji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

IVANOVIĆ: Subvencije ostaju, novinari da se bave činjenicama
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, Ministarstvo poljoprivrede je osam godina pomagalo organsku proizvodnju.

- Da li smo ukinuli pomoć? Ne. Podržavaju se sertifikovani organski proizvođači u vrijednosti od 200 eura. Kako je to predočeno u medijima? „Prije je bilo 1.000, sada 200“. To nije tako. Mjera od 1.000 eura je imala svrhu da se što veći broj proizvođača upiše u registar organskih proizvođača, a oni koji su već u registru sada dobijaju 200 eura, objasnio je Ivanović.

2204petar2
On dodaje da je Ministarstvo primijetilo da je veliki broj ljudi podnosio zahtjeve za bavljenje organskom poizvodnjom, kako bi dobili 1000 eura, ali da nijesu imali namjeru da se time i bave. Zbog toga, objašnjava Ivanović, ova mjera je bila neophodna.

Od mjera podrške organskoj proizvodnji ministar Ivanović je naveo uvođenje prijave kod Fitosanitarne inspekcije, kako bi preventivno djelovali da ne dođe do nastanka određenih bolesti poput ku groznice.

- Kroz projekat sa danskom Vladom dali smo milion eura proizvođačima. Dakle, nijesmo ukinuli sredstva već smo nastavili, pa je tom prilikom finansirano 53 projekata i to su bespovratna sredstva, podvukao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ivanović je takođe demantovao i navode da postoji svega 10 sertifikovanih organskih proizvođača.

- Vidio sam u medijima da ima 10 sertifikovanih proizvođača, to nije tačno - ima ih 22 i to sve možete da nađete na sajtu ministartsva, sve je transparentno i provjerljivo. Ne očekujem ni da smanjujete ni da povećavate, već samo da kažete kako jeste, obratio se Ivanović novinarima.

On napominje da u ministarstvu imaju ograničen budžet, te vode računa o svakom centu.

Voćarstvo: Na medijske navode da ministarstvo želi da uništi voćarstvo, Ivanović je izjavio da teza ne stoji, a da i to može da potkrijepi argumentima.

- Mi smatramo da je podrška voćarima povoljnija nego prošle godine. Ranije je uslov bio da gazdinstvo može da se prijavi za subvenciju svake tri godine. Sada može svake godine. Meni se čini da to nije lošije, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, lično je provjerio koliko može da se usadi voćki po jednom hektaru, te vidio koliko košta svaka sadnica.

- Sa 1.500 eura može da se sa usadi hektar. Zato smo i dali tu cifru. Prema zahtjevima koji su pristigli, pod pretpostavkom da svi ispunjavaju kriterijume, 250.000 će otići na sadnice za mjeru od 300.000 eura. Dakle, 50.000 smo ostavili za revitalizaciju starih maslina. Koga smo to spriječili ko hoće da se razvija, upitao je Ivanović.

Proljećna sadnja će se plaćati iz budžeta 2014, a jesenja iz budžeta 2015.godine.

Ivanović je podsjetio da je skoro dva miliona otišlo na podršku novim stablima, ali da rasta nema.

- Pošao sam u Monstat i mislio da čim imamo nove zahjeve, mora da je ustanova evidentirala rast. I tamo vidim da je u 2012.godini broj voćnih stabala manji nego u 2010. Kako mi to onda uništavamo voćarstvo, upitao je opet Ivanović.

On demantuje natpise štampanih medija da za sjever nema podrške, navodeći da voli činjenice, te da samo želi da se i novinari na taj način odnose prema problemu.

- Nemam ništa protiv da se novine bave pisanjem, da ja neću da isplatim plate, itd. Nađem i ja nešto pozitivno (pokazavši kratak pasus isječen iz novina). Mene zanimaju činjenice, izričit je Ivanović.

On kaže da bi novinari trebali da pišu o tome u šta je utrošeno 6 miliona eura koje su podrška agrobudžetu od strane dekana Bitoehničkog fakulteta.

- Duško Radović je jednom prilikom rekao, kad su kritikovali sve prije II svjetskog rata - nije bilo ničeg, onda su došli Njemci i i unuštili sve. Tako je i u Crnoj Gori: nije bilo ničega, a onda je došla liberalna ekonomija da uništi sve. Ja i dalje vjerujem u liberalnu ekonomiju, zaključio je Ivanović.

2204gavro
Javni oglas: Gavro Kaluđerović, predstavnik sektora vinogradarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, iskoristio je ovu priliku da pročita javni oglas sa subvencionisanje kupovine kalemova za podizanje zasada vinove loze.

- Uslovi za konkurs su da je prozvođač vina ili grožđa u procesu upisa ili već upisan u registar proizvođača; da najmanje kupe i zasade 500 loznih kalemov, i da ta kupovina bude u kompaniji „13.jul Plantaže“. Visina subvencije iznosiće 30 senti po kalemu, a prema našim proračunima budžet od 150 hiljada biće dovoljan za 500 loznih kalemova, kazao je Kaluđerović.

Rok za podnošenje zahtjeva je 1.jun i predaje se Nacionalnom udruženju vinogradara.

Portal Analitika