Društvo

DRAŠKOVIĆ: Liberali će tražiti obilježavanje 200 godina ujedinjenja Crne Gore i Boke

vido
O
pštinski odbor Liberalne partije Crne Gore Kotor na prvoj narednoj sjednici lokalnog parlamenta će podnijeti inicijativu za obilježavanje proslave 200 godina ujedinjenja Crne Gore i Boke, najavio je Portalu Analitika Vido Drašković, predsjednik OO LP Kotor.

DRAŠKOVIĆ: Liberali će tražiti obilježavanje 200 godina ujedinjenja Crne Gore i Boke
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da očekuje podršku kolega odbornika, jer je riječ o veoma značajnom datumu, kako za Boku, tako i za Crnu Goru.

“Da ne očekujemo podršku, ne bi razmišljali o ovoj inicijativi. Tekst je pripremljen, i očekujemo naredno zasjedanje, koje se najavljuje ili za kraj aprila, ili za početak maja. Narednog 1. septembra, biće dva vijeka od kako se Boka prvi put dobrovoljno ujedinila sa Crnom Gorom, svojim prirodnim saveznikom, izuzimajući 1420. godinu kada je Boka na zahtjev Velikog vijeća dobrovoljno prišla Mletačkoj republici. Međutim, tada je to uradila kako bi se odbranila od nadolazeće otomanske imperije”, kazao je Drašković dodajući da je stav liberal da opština treba da bude nosilac proslave, ali da bi u obilježavanju jubileja, zbog njegovoga značaja, trebalo da se pridruže i odgovarajuće državne  institucije.

On podsjeća das u nakon uspješnih akcija crnogorsko-bokeljske i engleske “mini” alijanse nad  francuskom vojskom, Bokelji i Crnogorci iskazali želju da formiraju jedno tijelo i došlo je do potpisivanja sporazuma, na čijem čelu je bi Petar I Petrović. Međutim, to nije odgovaralo velikim silama, pa su savez razbili i Boku ustupili Austriji. Ovo je za Skala radio kazao Vido Drašković, predsjednik OO LP Kotor i podsjetio na zakletvu koja je glasila “na vjernost i postojanje združenja u svakom slučaju i događaju”.

Liberali će predložiti Skupštini opštine Kotor da se formira tijelo, odnosno organizacioni odbor za proslavu ovog veoma značajnog jubileja na najvišem nivou, u zgradi u Dobroti gdje je bilo sjedište tadašnje Vlade, današnjoj zgradi Pomorske biblioteke.

U njoj je bilo 9 Bokelja i 9 Crnogoraca, a predsjedavao je Petar I Petrović Njegoš.

Liberali će takođe predložiti da proslavi prisustvuju predstavnici svih tadašnjih opština koje su bile konstituenti zajedniče unije Boke i Crne Gore, zaključio je Drašković.

Portal Analitika