Abiznis

Hoće li jen probiti psihološku granicu na 100 jena za 1 dolar?

jenok
P
rošle sedmice japanski jen se nekoliko puta približio psihološkoj granici od 100 jena za 1 američki dolar, ali kurs nije uspio porasti iznad 100. Zadnji put kurs USD/JPY iznad 100 bio je prije 4 godine. Finansijska tržišta očekuju da bi do probijanja moglo doći ove sedmice te sve više investitora prodaje jene i kupuje druge valute, navodi se u analizi analitičara Admiral Marketsa Josipa Kokanovića.

Hoće li jen probiti psihološku granicu na 100 jena za 1 dolar?
Portal AnalitikaIzvor

 

Značajan dio tog novca se sliva prema euru, pa se zbog toga euro nalazi na relativno visokom nivou prema jenu, ali i prema američkom dolaru. Trenutni kurs EUR/USD na platformi Admiral Marketsa je 1,3050 a kurs USD/JPY je 99,80.

Budući da se očekuje daljnje slabljenje jena prema svim ostalim valutama, mnogi u Evropi strahuju da će investitori i dalje novac od prodaje jena prebacivati u eure, te ga na taj način i dalje jačati. Jačanje valute loše djeluje na izvoz a potiče uvoz pa većina zemalja radi na tome da oslabi svoju valutu.

Bini Smagi, bivši visokopozicionirani zvaničnik Evropske centralne banke, kaže da ECB mora pronaći način za zaustavljanje jačanje eura narednih mjeseci, jer jači euro otežava rješavanje problema u ekonomijama eurozone.

U ECB-u očito slično razmišljaju jer je zadnjih nekoliko dana više visokopozicioniranih zvaničnika izjavilo da ECB u svakom trenutku može spustiti kamatne stope što bi trebalo utjecati na slabljenje eura. Trenutne kamatne stope postavljene od centralnih banaka razvijenih ekonomija pogledajte na http://www.admiralmarkets.me/analytics/

Ove sedmice izaći će nekoliko bitnih vijesti za finansijska tržišta koja bi mogla utjecati na kurseve glavnih valutnih parova. Izlaze podaci o prodaji nekretnina u Americi, rastu BDP-a u Britaniji te japanska centralna banka odlučuje o visini kamatnih stopa u Japanu. Popis svih vijesti možete pratiti na stranicama Admiral Marketsa.

Najznačajniji događaj mogao bi biti probijanje psihološke granice na kursu USD/JPY te porast kursa iznad 100. Ako ta granica bude probijena, kurs bi u vrlo kratkom roku mogao porasti nekoliko odsto te će na porastu kursa biti moguće ostvariti profit, zaključio je Kokanović.

Portal Analitika