Region

Vlada Srbije usvojila briselski sporazum o Kosovu

2204vladasrbije
V
lada Srbije usvojila je danas sporazum koji su 19. aprila parafirali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, u Briselu, nezvanično saznaje B92.

Vlada Srbije usvojila briselski sporazum o Kosovu
Portal AnalitikaIzvor

Vanredna sjednica Vlade Srbije trajala je oko 30 minuta i nije bila otvorena za javnost. Uvodna izlaganja na početku sjednice dali su premijer Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, nakon čega je Vlada dala saglasnost na parafirani tekst sporazuma.

Kako saznaje beogradski elektronski medij, svi ministri u Dačićevom kabinetu prisustvovali su sjednici. Vlada je željela da potvrdi sporazum prije nego što u Luksemburgu počne izlaganje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton o napretku Srbije na sjednici Savjeta ministara EU.

Saglasnost Vlade na parafirani tekst je prvi korak, a sljedeći - sjednica parlamenta. Poslanici Skupštine Srbije bi trebalo da u srijedu ili četvrtak razmotre briselski sporazum. Prema rasporedu snaga u parlamentu, teško je da će sporazum biti usvojen jednoglasno.

Premijer Dačić je ranije izjavio da će Vlada biti prva koja će donijeti odluku o sporazumu, jer ona vodi spoljnu i unutrašnju politiku zemlje, i da će potom njena odluka biti prosleđena Narodnoj skupštini na verifikaciju.

- Ako Vlada prihvati sporazum, očekujem da Srbija dobije datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji - rekao je juče Dačić.

Foto: b92.net

Portal Analitika