Abiznis

CEZAP: Čekamo još prijava za tužbu zbog kredita u švajcarskim francima

2204cgess
C
entru za zaštitu potrošača do sada su se javila 183 klijenta Hipo Alpe Adrija banke koji otplaćuju stambene kredite u švajcarskim francima. CEZAP je najavio podizanje kolektivne tužbe protiv te banke zbog štetnih ugovora, koji su klijente doveli u nepovoljan položaj zbog promjene kursa, piše Dan.

CEZAP: Čekamo još prijava za tužbu zbog kredita u švajcarskim francima
Portal AnalitikaIzvor

Iako i dalje otplaćuju male rate za kredite, glavnica duga je zbog ovih promjena nesrazmjerno porasla u odnosu na iznos kredita. CEZAP je procijenio da oko 600 građana otplaćuje takve kredite, pa je odlučio da prikupljanje podataka produži i tokom ove sedmice.

- Za samo četiri dana prijavila su se 183 građana koji otplaćuju kredit u toj valuti, pa smo odlučili da produžimo rok za prijavu, jer raspolažem podacima da takvih klijenata ima mnogo više - kazala je za Dan Olga Nikčević iz CEZAP-a.

Ona dodaje da se procjenjuje da samo u Ulcinju postoji između 100 i 200 takvih klijenata, pa razmišljaju o organizovanom prikupljanju podataka u tom gradu.

- Tim advokata će definisati procesne radnje i način na koji će tužba biti definisana - kazala je Nikčević i istakla da će se ta organizacija sastati i sa advokatima iz Hrvatske kjoi vode takav spor.

Iz Hipo Alpe Adrija banke podgoričkom listu je rečeno da se ovakvi krediti regulano odobravaju u zapadnoj Evropi. Takođe ističu da su za takve kredite, koje su davali tokom 2007. i 208. godine, informisali sve klijente o rizicima koje preuzimaju i posljedicama eventualne promjene valutnog kursa.

- Svi klijenti su, pored redovne kreditne dokumentacije, potpisivali izjavu o tome da su u potpunosti svjesni rizika koji preuzimaju - rečeno je Danu iz te banke.

Foto: 24sata.hr

Portal Analitika