Kultura

Komad „Maja i ja i Maja“ gostuje na Velikoj sceni

2204majaija1
P
redstava „Maja i ja i Maja“ nastala u koprodukciji Bitef teatra i De facta, biće večeras izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.

Komad „Maja i ja i Maja“ gostuje na Velikoj sceni
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o proizvodu multidisciplinarnog projekta „Sećanje na Maju“, koji je po motivima romana „Maja i ja i Maja“ Sretena Ugričića i serije slikovnica Marsela Marlijea i Žilbera Delaja režirala Anja Suša.

Autor teksta je Milan Marković, dramaturg Saša Božić, koreograf Ksenija Zec, autor muzike Igor Gostuški, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Maja Mirković. Uloge su povjerene Maši Dakić, Neveni Jovanović, Jeleni Ilić, Milošu Isailoviću, Damjanu Kecojeviću i Strahinji Lacković.

- „Maja i ja i Maja“ je regionalni pozorišni projekat koji za cilj ima uspostavljanje i preispitivanje obrazaca prekinutih kulturoloških veza kroz razlaganje krize intimističke svijesti na tragu slikovnica o Maji, uz koju su odrastale brojne generacije, kao i na tragu romana Sretena Ugričića „Maja i ja i Maja“. Projekat o Maji istražuje postjugoslovensko nasljeđe i mogućnost kontinuiteta lične memorije, uprkos diskontinuitetu socijalnog i političkog ambijenta. Problematizuju se najbolniji toposi ličnih sjećanja u kontekstu kolektivne memorije i realnosti današnjice... Suprotno veličini produkcijskog zahvata, sam koncept predstave paradoksalno je intimističke prirode, te bježi od ponavljanja ili ironizacije poznatih parola.

Portal Analitika