Abiznis

Tehnički proizvodi imaju programirani vijek trajanja

2204vesmasina
F
rancuski Mond (Le Monde) objavio je tekst „Programirana dotrajalost, proizvod potrošačkog društva“, u kojim se osvrće na izvještaj Evropskog centra za zaštitu potrošača (CEC), prenosi portal Index.

Tehnički proizvodi imaju programirani vijek trajanja
Portal AnalitikaIzvor

Naravno, mnogi su slične probleme već primijetili i s razlogom pretpostavljaju da se radi upravo o planiranoj dotrajalosti proizvoda, ali se u konkretnom slučaju radi o istraživanju CEC-a i studentkinje Lidije Tolemar iz kog je proistekao zaključak da je vijek trajanja proizvoda kratak iz lako razumljivog razloga - kupce treba natjerati na češću kupovinu.

Proizvodi o kojima se radi najčešće su mašine za pranje veša i posuđa, televizori, računari, mobilni telefoni. Takozvani „funkcionalni kvarovi“ zaslužni su otkazivanje cijelog proizvoda. Konkretno je riječ o malim kvarovima zbog kojih, nakon nekog vremena, otkazuje cijeli proizvod.

CEC tako ističe da vešmašine u prosijeku mogu da podnesu između dvije i dvije i pol hiljade pranja, a dotrajalost se potencira korištenjem jeftinih ili manje kvalitetnih djelova. Slično važi i za televizore koji su „programirani“ da rade otprilike 20.000 sati.

Nije posebno iznenađenje da ista pravila važe i za pametne telefone, koji najčešće prestaju da budu funkcionalni zbog kvarenja baterije ili rezervnih dijelova koje je, nakon određenog trenutka, nemoguće nabaviti.

CEC se posebno osvrnuo na „ajpod“ (iPod) čija je baterija neodvojiva, što zahtijeva kupovinu novog proizvoda.

Evropski centar za zaštitu potrošača iz tog razloga poziva EU da se ozbiljno pozabavi ovim problemom i zatraži zakonsku regulativu o vijeku trajanja određenog proizvoda.

Foto: index.hr

Portal Analitika