Zanimljivosti

Britansko selo non-stop u romingu

21romingok
J
edno tipično englesko selo iznad La Manša ima specifičan problem: korisnici mobilnih telefona tamo su stalno u romingu jer je jedini signal koji dobijaju francuski, a sve zbog toga što se nalazi u podnožju stijena, samo 20 kilometara od francuske obale.

Britansko selo non-stop u romingu
Portal AnalitikaIzvor


Selo Sent Margarets na stijenama je pravo "čudo prirode" kad je o telekomunikacijama reč, a mještani su bili prinuđeni da se naviknu na činjenicu da žive u svojevrsnoj "enklavi", prenosi AFP.



"Isključujemo svoje mobilne telefone kada ih ne koristimo i ponovo ih uključujemo kada izadjemo iz sela. To nama i nije tako veliki problem, ali je veliki problem za turiste i posjetioce koji obilaze stene", kaže

Najdžel Vajdimus

, vlasnik lokalnog restorana.



To praktično znači i mogućnost neočekivano većeg telefonskog računa za posjetioce obale koji i ne slute da će im svaki telefonski poziv proći kroz francusku mrežu, ali se osvijeste kada čuju pozdrav automata "Dobrodošli u Francusku", iako se nalaze na britanskim ostrvima.



Da bi se uhvatio lokalni signal, potrebno je popeti se u brda, do crkve gdje se nalazi predajnik, a dok god je broj ljudi koji su pogodjeni ovim čudom mali, teško da će se stvari promijeniti nabolje, pošto ulaganja u mrežu za samo par stotina ili hiljada domaćinstava nisu isplativa.

foto: cbc.ca

.

Portal Analitika