Društvo

Na Ćemovskom polju sakupljeno skoro 200 kubika otpada

21cemovsko_ciscenje
A
kcija čišćenja Ćemovskog polja, koja je organizovana u susret Danu planete zemlje (22. april), bila je bez sumnje uspješna. Kako mehanizacijom javnih preduzeća Glavnog grada, tako i akcijom građana, sakupljeno je ukupno između 150 i 200 kubika otpada svih vrsta. U akciji je učestvovalo preko 300 volontera.

Na Ćemovskom polju sakupljeno skoro 200 kubika otpada
Portal AnalitikaIzvor

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma dostavljenom Portalu Analitika, Crna Gora kao ekološka država traži najbolji model dalje transformacije javne svijesti o rizicima u životnoj sredini i načinu na koji možemo da doprinesemo eliminisanju tih rizika. Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Glavni grad Podgorica i NVO Green Home, uz podršku organizacija Biciklo.me i Montenegro phototrekking, imali su cilj da ovom akcijom, koja je realizovana u sklopu projekta Podizanje ekološke svijesti, motivišu građane na odgovoran odnos prema životnoj sredini.

21cemovsko2

U Akciji su učestvovali kako predstavnici institucija, tako i predstavnici nevladinog i privrednog sektora, ambasade i međunarodne organizacije, te građani.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, koji je učestvovao u Akciji, naglasio je da akcija pokazuje kakav kvalitet može imati partnerstvo institucija i nevladinog sektora. "Pored ovoga, jako je važno naglasiti značaj koji u kontinuitetu dobijamo od Evropske unije, između ostalog i kroz projekat Podizanje ekološke svijesti u okviru koga se organizovalo današnje dešavanje. Jako puno je urađeno na polju podizanja svijesti u oblasti ekologije i zaštite životne sedine, a istovremeno radimo i na unaprijeđenju relevantne zakonske regulative", kazao je Gvozdenović.

Jelena Marojević, programska direktorica u NVO Green Home istakla je da posebnu zahvalnost duguju građanima koji su se odazvali akciji, i to u stvari, kako je kazala, pokazuje da, pored nesavjesnih pojedinaca postoje i oni koji su spremni da pruže mnogo više kako bi naša sredina bila čistija. "Takođe, čeka nas još veći zadatak, a to je da zajedno ovu lokaciju, kao i mnoge druge, održimo čistom i valorijzujemo na najbolji mogući način", rekla je Marojević.

U susret Akciji čišćenja organizovan je i facebook foto konkurs pod nazivom: Živim urbano mislim zeleno. Na konkurs je pristiglo oko 200 fotografija, od kojih je žiri u sastavu Đorđe Živaljević, Igor Majer i Dalibor Ševaljević izabrao 6 najboljih. Nagrade od strane diplomatskih misija i ambasada Italije, Azerbejdžana, Ukraijne i Kine u Podgorici, te mobilnog operatera T-mobile, dodijeljene su na samom dešavanju.

 

 

 

 

 

Portal Analitika