Zanimljivosti

Koji su najveći graditeljski promašaji na svijetu?

2104hotel_koreja
A
ko je najbolji prikaz istorije razvoja ljudske civilizacije sadržan u građevinama koji su iz te prošlosti ostale do danas, onda je i istorija propalih građevinskih projekata ujedno i prikaz civilizacijskih neuspjeha.

Koji su najveći graditeljski promašaji na svijetu?
Portal AnalitikaIzvor


Manje od dvije nedjelje prošlo je od 101. rođendana Kim Il Sunga, osnivača Sjeverne Koreje. Kao i više puta u posljednjih desetak godina, na taj dan trebalo je da bude održano otvaranje divovskog hotela Rjungjong, smještenog u samom središtu glavnoga grada Pjongjanga. Najave su se, ipak, pokazale netačnim, a čudovišni hotel – čija je gradnja počela još davne 1987. očito će otvaranje pričekati još koju godinu.



Jednog dana, doduše nejasno je kada, taj hotel vjerovatno će biti otvoren, no to nimalo neće uljepšati imidž zdanja na koje je tokom proteklih decenija Sjeverna Koreja potrošila oko 2 posto svog BDP-a, iako istovremeno stotine hiljada njeninih stanovnika umire od gladi. Hotel Rjungjong utoliko je najupečatljiviji, ali nikako jedini primjer propalih građevinskih projekata na svijetu.



neboder_bankok

Naprotiv, ako je najbolji prikaz istorije razvoja ljudske civilizacije sadržan u građevinama koje su iz te prošlosti ostale do danas, onda je i istorija propalih građevinskih projekata ujedno i prikaz civilizacijskih neuspjeha koje smo kroz vijekove trpjeli. A ti promašaji posljedica su raznih faktora – megalomanskih zamisli, loših financijskih procjena ili jednostavno promjene društvenih okolnosti.



Mnogi plaćali glavom

Nažalost, neki su ih platili i glavom. Stotine hiljada političkih zatvorenika u Sovjetskom Savezu umrle su gradeći megalomanske infrastrukturne projekte tadašnjih sovjetskih čelnika. Brojne napuštene pruge, ceste i tvornice u hladnim sibirskim prostranstvima trajni su spomenik takvoj suludoj politici, kao što su i napušteni neboderi Bangkoka, ili brojni kineski gradovi duhova trajni spomenik ljudskoj pohlepi.



Iz svih tih primjera čovjek može dosta toga da nauči. No, s obzirom na prošla iskustva, realnije je očekivati da razni propali građevinski projekti nastave da niču širom kugle zemaljske i u budućnosti.

krakov_soliter

tekst i foto: Vecernji.hr

Portal Analitika