Abiznis

CBCG: U utorak nova aukcija državnih zapisa vrijednih šest miliona EUR.

204cbcgok
A
ukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih šest miliona EUR, peta ovogodišnja, biće održana u utorak.

CBCG: U utorak nova aukcija državnih zapisa vrijednih šest miliona EUR.
Portal AnalitikaIzvor



Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da se ponude mogu dostavljati do tog dana do 12 sati.

“Samo kovertirane ponude, donijete i stavljene u posebnu kutiju, koja se nalazi u holu zgrade CBCG, biće obrađene u postupku aukcije", kazali su predstavnici CBCG, koja vodi aukciju u ime Vlade.

Rok dospjeća zapisa, koji će biti emitovani u srijedu, je 182 dana, odnosno 23. oktobar.

Iznos zapisa koji dospijevaju je tri miliona EUR.

U ovoj godini održane su četiri aukcije državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana i jedna sa rokom dospjeća od 91 dan.

Na prvoj aukciji državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana 25. februara prodati su svi zapisi, vrijedni 43,5 miliona EUR po prosječnoj stopi prinosa od 3,81 odsto. Na drugoj koja je održana krajem marta takođe su prodati svi ponuđeni državni zapisi, vrijedni šest miliona EUR, po prosječnoj stopi prinosa od 3,29 odsto.

I treća aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, početkom aprila, je bila uspješna. Prodati su svi ponuđeni zapisi, vrijedni pet miliona EUR, po prosječnoj stopi prinosa od 3,4 odsto.

Na četvrtoj ovogodišnjoj aukciji prodati su državni zapisi za oko 5,82 miliona EUR, po prosječnoj stopi prinosa od 3,32 odsto. Ukupan iznos emisije bio je sedam miliona EUR.

Početkom prošlog mjeseca bila je uspješna i prva aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 91 dan, vrijednih osam miliona EUR. Svi ponuđeni zapisi su prodati po prosječnoj stopi prinosa od 3,23 odsto.

U prošloj godini održano je 11 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana. Održane su i dvije aukcije zapisa sa rokom dospjeća od 91 dan.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, koje CBCG prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Izvor: MINA-BUSINESS

Portal Analitika